Комисията трябва да работи максимално прозрачно. Всичко, което събере като

...
Комисията трябва да работи максимално прозрачно. Всичко, което събере като
Коментари Харесай

Юрист: Мартин Божанов е имал сериозен гръб, ако някой е искал да скрие нещо, го е направил

" Комисията би трябвало да работи оптимално транспарантно. Всичко, което събере като информация, би трябвало да бъде публично притежание, с цел да се опитаме да почистим петното, което се лепна върху правосъдната власт. То оказва значително въздействие върху публичното доверие в системата на правосъдната власт ", разяснява специалистът от Център за проучване на демокрацията Димитър Марков.

Според него подхванатите в този момент дейности са закъснели и в случай че някой е желал да срие нещо, към този момент го е направил. Адвокат Димитър Марковски се причисли към мнението на събеседника си, че комисията е значима за обществото.

" Трябва да бъдат осветлени всички условия, които станаха общоизвестни за основани съответни лобистки кръгове, " дирижирали правораздаване " в избрани направления. Комисията не може да бъде целена като проверяващ орган. Важно е и дали ще се съберат постоянни и годни доказателства за възможна незаконна активност, обвързвана с търговия на въздействие ", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

По всеки един случай обратно във времето се вземат ограничения, откакто стане огромна рецесия, счита Марков.

Адвокат Марковски посочи, че при данни за закононарушения, свързани с търговия с въздействие, прокуратурата образува наказателни производства.

" Подобни закононарушения са сложни за следствие и доказване пред съда. Трябва да гръмне бурето с барут, с цел да се задейства нещо. Неправилно е. Трябва да има регулярни старания в тази посока. Петното за правосъдната колегия е доста огромно. В системата работят и експерти, хора с правила. Нека се работи дейно и бързо, с съответни резултати ", прикани юристът.

По думите на Марков има риск да бъдат забъркани почтени лица в листата на магистратите, влизали в частния клуб на Мартин Божанов - Нотариуса.

" Започнаха оставки преди да има някакви естествени процесуални дейности. Управлението на правосъдната власт - с изминал мандат, един инспекторат с изминал мандат, са в патова обстановка, не виждаме реакция ", посочи още специалистът.

Мартин Божанов е имал сериозен тил, с цел да се заплашват магистрати, счита Марковски.

" Зад такова извънредно държание - демонстративно, смело, е имал сериозен тил от хора в този кръг на лобизъм. Хвърлянето на оставки не е положителната позиция ", безапелационен е юристът.

При наближаващата ротация, в случай че се счупи нещо, рискуваме да останем с признати конституционни промени и липса на потенциал и настоящи институции, които да одобряват нужните законодателни промени, с цел да могат конституционните да се извършват ", проучва Марков.

" Ще има риск да влезем в следващия вакуум, в който нищо няма да се случва. В правосъдната промяна има политика ", добави специалистът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР