Комисията по здравеопазване в парламента прие на първо четене промени

...
Комисията по здравеопазване в парламента прие на първо четене промени
Коментари Харесай

Депутатите приеха маските да са пожелателни

Комисията по опазване на здравето в Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за здравето, съгласно които министърът на опазването на здравето и Районните здравни инспекции ще имат право да постановат базови ограничаващи ограничения като носене на маски и съблюдаване на отдалеченост и без да има оповестена изключителна епидемиологична конюнктура.

Предложението е на депутати от Продължаваме промяната. Промените ще влязат в действие от 1 април, след което носенето на маски пада. Председателят на Комисията Антон Тонев обаче разясни, че до приемането на законопроекта от Народното събрание ще има вакуум, в който носенето на маски няма да е наложително, а пожелателно, с изключение на за лечебните заведения и лекарите, където към момента се лекуват пациенти с ковид.
 Маските след 1 април остават наложителни в лечебните заведения
Маските след 1 април остават наложителни в лечебните заведения

Зеленият документ отпада напълно

Съветникът на министъра на опазването на здравето Васил Пандов разгласи, че Министерство на здравеопазването поддържа законопроекта. Според Петко Салчев, шеф на НЗОК, решението е на законодателната власт, само че в законопроекта са заложени действия, които не са планувани в бюджета на здравната каса и по този начин той ще бъде заплашен. Касата ще е задължена да вземем за пример при една зараза от грип, при избрани условия, да подписва контракти за спомагателни кревати.

В изявленията Елена Гунчева от " Възраждане " разгласи, че е " срещу ", тъй като това, което се предлага, ще наруши гражданските права и ще докара до правни парадокси . " Например, че преди измененията ограничения са се налагали с решение на Министерски съвет, а сега министърът на опазването на здравето, когато му скимне, може да вкарва каквито изиска с една заповед и да ни заключи всички по къщите по заповед на здравния контрольор ", уточни тя. Гунчева желае смяна и за имунизацията, защото щяла да остане допустима пред гаражи и молове и попита могат ли да се лимитират работещите, в случай че не са имунизирани. Медицински фашизъм - безапелационна бе депутатът. Депутатът от Има Такъв Народ Ивайло Христов увери, че и в този момент ги има тези избрания в закона, които тя назовава " фашизъм ".
 Край на изключителната епидемиологична конюнктура у нас
Край на изключителната епидемиологична конюнктура у нас

Това ще бъде реалност от 1 април
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР