Комисията по външните работи на турския парламент забави гласуването на

...
Комисията по външните работи на турския парламент забави гласуването на
Коментари Харесай

Кандидатурата на Швеция за членство в НАТО се забави в турския парламент

Комисията по външните работи на турския парламент забави гласуването на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО в още една крах на очакванията на скандинавската страна да се причисли към западния алианс след 18 месеца очакване.

Председателят Фуат Октай сподели, че комисията ще организира спомагателни диалози и може да върне законопроекта в дневния си ред идната седмица – само че той не дефинира явен график.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Турският президент Ердоган внася в Народното събрание кандидатурата на Швеция за участие в НАТО Швеция предизвестява, че страната е изправена пред най-голямата опасност след стрелбата в Брюксел Швеция и Европейски Съюз споделят, че шведски жител е арестуван в Иран от предходната година h3> завършек на списъка

„ За да могат всички наши законодатели да одобрят участието на Швеция в НАТО, те би трябвало да бъдат изцяло уверени. Ще обсъдим всичко това на [следващото] съвещание на комисията [по въпроса] “, сподели Октай пред кореспонденти след часове спор в четвъртък.

Комисията, която се управлява от турския президент Реджеп Тайип Ердоган – може да приема законопроекти с нормално болшинство. Може да предложения шведския дипломат да осведоми законодателите, в случай че е належащо и в случай че наредбите на Народното събрание разрешават, сподели Октай.

Ердоган сподели този месец, че ще се опита да улесни процеса на ратификация, само че добави, че Швеция не е подхванала задоволително дейности против кюрдските въоръжени групи.

За ратификация законопроектът би трябвало да бъде утвърден от комисията, преди да бъде подложен на цялостно гласоподаване в Народното събрание, което може да се случи дни или седмици по-късно.

След това Ердоган ще го подпише в закон, с цел да завърши процеса, чиято дълготрайност разочарова съдружниците на Анкара и сложи на тестване западните й връзки.

Швеция и Финландия желаеха да се причислят към НАТО през май предходната година след нахлуването на Русия в Украйна. За да се причисли към алианса, претендентът би трябвало да бъде утвърден от всички сегашни членове. Докато присъединението на Финландия беше утвърдено през април, Турция и Унгария към момента не са одобрили молбата за участие на Швеция.

Турция изиска от Швеция да предприеме повече стъпки за преодоляване на локалните членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), считана за „ терористична “ група от Анкара, Европейския съюз и Съединените щати.

В отговор Стокхолм показа нов „ антитерористичен “ законопроект, който прави участието в „ терористична “ организация нелегално, като в същото време отстранява рестриктивните мерки за експорт на оръжия за Турция. В него се споделя, че е спазило своята част от договорката, подписана предходната година.


Законодателите не са уверени

Въпреки мненията на заместник-министъра на външните работи Бурак Акчапар, очертаващи ограниченията, подхванати от Швеция, депутати както от ръководещата Партия на справедливостта и развиването, по този начин и от опозицията показаха запаси и, в необичаен ход, забавиха гласуването.

„ Оценявам разширението на НАТО. Трябва обаче да премахнем някои от несъгласията в съзнанието си. Швеция се трансформира в несъмнено леговище или парадайс за някои терористични организации “, сподели Али Шахин, народен представител от Партията на справедливостта и развиването. „ Смятаме, че стъпките, подхванати от Швеция до момента, са скъпи, само че не ги намираме за задоволителни. “

Членовете на НАТО Финландия, Канада и Холандия също започнаха стъпки за намаляване на политиките за експорт на оръжия по отношение на Турция по време на процеса, до момента в който Белият дом съобщи, че ще продължи с прехвърлянето на изтребители F-16 на Турция след съвещания с Конгреса на Съединени американски щати.

Въпреки че няма ясна времева рамка за одобрение на поръчката за закупуване на F-16, Анкара свърза въпроса с офертата на Швеция. В четвъртък Октай повтори мнението на Ердоган, че „ в случай че те имат Конгрес, ние имаме парламент “.

Някои анализатори споделят, че турският парламент може изцяло да ратифицира кандидатурата до срещата на външните министри на НАТО в Брюксел на 28-29 ноември.

Забавянето идва, защото Анкара е в несъгласие със своите западни съдружници за спора в Газа, до момента в който твърдата й дипломация във връзка с войната в Украйна също раздразни някои съдружници. Анкара поддържа положителни връзки с Москва и Киев, като се опълчва на нашествието на Русия, само че също по този начин и на западните наказания против Русия.

Съединени американски щати, „ уверената “ Швеция ще се причисли

Въпреки че членът на НАТО Унгария също не е утвърдила участието на Швеция, Турция се счита за съществена спънка пред присъединението на Швеция.

По-късно в четвъртък посланикът на Съединени американски щати в Унгария сподели, че е бил убеден от унгарското държавно управление, че Будапеща няма да бъде последната, която ще ратифицира кандидатурата на Швеция, добавяйки, че е „ убеден “, че Стокхолм скоро ще стане член на НАТО.

>

„ Бях неведнъж уверяван в най-високите равнища на това държавно управление, че Унгария няма да бъде последна да ратифицира присъединението на Швеция към НАТО “, сподели дипломат Дейвид Пресман.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР