Комисията по външна политика към НС обсъжда предложението на Френското

...
Комисията по външна политика към НС обсъжда предложението на Френското
Коментари Харесай

Външната комисия прие само предложението на ДБ за Северна Македония

Комисията по външна политика към Народно събрание разисква предлагането на Френското председателство за Северна Македония. Комисията стартира с опит за отсрочване на съвещанието. След гласоподаване - съвещанието стартира.

Ресорната комисия изслуша външният министър Теодора Генчовска. Тя посочи, че през вчерашния ден и внесла в Министерски съвет проекто-решение за Северна Македония, само че то не било признато.

Депутатите разгледаха и 3 плана за решение на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Демократична България. Въпреки диалозите до общо решение по този начин и не се стигна. А след гласуването беше признато единствено решението на Демократична България.



След спор дали изобщо да се изслуша външният министър, въпреки всичко Теодора Генчовска получи думата. И чете над 40 минути отчет за развиване на преговорните връзки със Северна Македония. Изтъкна, че двустранният протокол към момента не е подписан.

" Преди седмица пратихме отчет до комисията за свършеното досега освен с председателството, само че и с други страни от Европейски Съюз с очакване да се свика комисия още предходната седмица. Такава не беше свикана. Изпратихме плана на протокол, само че не подписан протокол. Изпратихме и отчет дружно с плана на протокол, преговорната рамка. Надявам се, че членовете на комисията за тази седмица да се срещнат с предоставените документи ", сподели Генчовска.



Тя посочи, че така наречен " френско предложение " в действителност не е френско и прикани документите по отношение на проблема със Северна Македония да се преглеждат вкупом.

" Ние разполагаме с малко време, с цел да вземем значимо решение. За да се придвижи процесът напред - ние не сме осведомени с плановете на партиите, можем единствено да вземем експертно мнение. Вчера на Министерския съвет внесохме план за решение на държавното управление, което, за жалост, не беше признато и по тази причина се стигна до план за решение на Народното събрание. По същия метод всичко е подадено в Министерски съвет още в понеделник. Същият пакет е подаден в Министерски съвет - за жалост, не беше признато ", сподели Генчовска.

В отчета външният министър акцентира, че България рискува да не съумее да се възползва от достигнатата добра позиция, откакто съумя да доближи до предложение, което единствено преди шест месеца беше считано за невероятно.

" Неслучайно към момента няма декларирани позиции от Скопие и от тези страни членки на Европейски Съюз, които поддържат Северна Македония по предлагането. Те се надяват самите ние да не го подкрепим и с това да върнем процеса в по-изгодна за Скопие позиция ", сподели Генчовска.

От " ИТН " обявиха, че министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски отхвърля френското предложение и обезсмисля разискването в нашия парламент.

" Отворил съм македонския уебсайт и ще преведа този извънредно непознат език. Та той споделя, що се отнася до френското предложение, то е недопустимо за нас, задоволително би било за Македония, в случай че в това предложение се съдържа чиста формула за македонския език в преговорната рамка и ясна отбрана на македонската народност. И исторически претенции не могат да бъдат част от преговорната рамка и това го споделят те, искайки чист македонски език в преговорната рамка. Току що македонците обезсмислиха значително това, което ние обсъждаме ", посочи Тошко Йорданов.



" Една от аргументите Българска социалистическа партия да е много скептична във връзка с трите оферти, които са препоръчани за разглеждане в точка втора е, че както самото предложение на Съвета на Европейски Съюз в лицето на френското председателство, по този начин и нашето разискване тук и решение зависи в огромна степен от това какво в края на краищата се случва с този протокол и какво като край той ще съдържа ", сподели Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия.

" Този протокол може да бъде подписан и без решение на Министерски съвет ", сподели Екатерина Захариева - ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

" С решенията, които ние сме предложили тук или да им развържем ръцете, или да ги задължим да изразят избрана позиция, само че противоположното не може да се случи ", сподели Станислав Атанасов - Движение за права и свободи.

" Най-добрият прозорец на опция да се възползваме от предлагането на френското председателство, с цел да сме сигурни, че то е годно, е до края на това френско председателство, което значи в идващите 7 дни. Вие сте предложили на държавното управление на Р България да утвърди председателството, с цел да подпишете двустранния протокол ви би трябвало решение на Народно събрание, тъй като сте достигнали до върна на своите пълномощия, нали по този начин? Т. е. би трябвало ви решение на Народно събрание и по този начин можем да пристъпим към втора точка или би трябвало решение на Народно събрание, тъй като тези оферти са положителни за България ", сподели Христо Иванов - Демократична България

" Просто днешното съвещание е несъстоятелно ", счита Ангел Георгиев - " Възраждане ".

Депутатите разгледаха 3-те плана за решение на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Демократична България.

Станислав Анастасов от Движение за права и свободи прикани да се развържат ръцете на Министерски съвет.

" Министерски съвет да утвърди препоръчаната преговорна рамка като слагаме условия - да се положат старания да се прецезира текста за конституцията. Одобряването на преговорната рамка не значи признание на македонския език ", сподели Екатерина Захариева.



" Нашия текст се движи по същата логичност. Версията на Движение за права и свободи одобрявам с почитание, основава известно напрежение. Трябва да се разиска в каква степен може да се включат съответни периоди за осъществяване ", сподели Христо Иванов.

Направи се опит трите оферти да бъдат обединени в едно. Без триумф.

" Въпреки нашето предпочитание - не успяхме с общо решение. Колеги от Политическа партия трансформираха мнението си ", сподели Екатерина Захариева.

" За нас предложенията от Движение за права и свободи и ГЕРБ са неприемливи. Предложението на Христо Иванов се приближава. По него ще се въздържим. Изобщо приемането на сходни позиции е преждевременно ", сподели Кристиан Вигенин.

" След като се запознахме с трите плана, ще подкрепим решението на Демократична България ", сподели Атанас Михнев от Политическа партия.

" Ние сме срещу трите оферти ", сподели Тошко Йорданов.

" Ние сме срещу и трите оферти ", сподели Ангел Георгиев от " Възраждане ".

В последна сметка беше признато единствено предлагането на " Демократична България ". Последното решение ще бъде на пленарната зала.

В началото на съвещанието комисията отхвърли предложенията на " Възражда



не " - съвещанието да бъде отсрочено, и на " ИТН " - да отпадне чуването на външния министър Теодора Генчовска за двустранния протокол за контрактуваното сред България и Северна Македония.

Тошко Йорданов, ПГ на Има Такъв Народ: " Това, което мислехме през вчерашния ден, го мислим и през днешния ден. Предлагам първа точка да отпадне от дневния ред. " (Изслушване на Министерство на външните работи за двустранния протокол, контрактуван сред България и Северна Македония - б.ред.).

Атанас Михнев, ПГ на " Продължаваме промяната ": " Новата коалиция желае да скрие позицията на външно министерство. Кой е договорил този протокол - би трябвало да чуем ".

Георги Михайлов, ПГ на " Българска социалистическа партия за България ": " Естествено, че би трябвало да чуем външно министерство. Не разбирам какъв е този напън да претупваме този въпрос. И през вчерашния ден стана този цирк! ".

Ангел Георгиев, ПГ на " Възраждане ": " Така и не сме чули какво е решил Министерски съвет през вчерашния ден. След това Министерство на външните работи би трябвало да изложи информация. Няма логичност да приказваме празни приказки и по-късно да се окаже Министерски съвет да е решил друго. Предлагам съвещанието да се отсрочи ".

Станислав Анастасов, ПГ на Движение за права и свободи: " Не мисля, че е належащо чуване на министъра. В подтекста на точка втора ще изложим и разгледаме съответни оферти ".

Даниел Митов, ПГ на ГЕРБ: " Събрали сме се да обсъдим планове за решение и да вземем решение, които да предложим в зала. Ние от тук без план за решение не трябва да излизаме ".



Преди съвещанието от " Продължаваме промяната " изпратиха позиция до медиите, в която упорстват съвещанието на комисията по външна политика да е намерено.

" Имаме съображения, че новото болшинство на Движение за права и свободи и " Възраждане " ще изиска съвещанието да бъде закрито, с което да продължи играта на нерви със страховете на българските жители. От “Продължаваме промяната” ще настояваме съвещанието да е намерено, в това число за медии, с цел да има цялостна бистрота по процеса и изясненост за преговорната рамка и двустранния протокол. " - показват от партията.

През целия ден в Народното събрание се водят диалози на експертно равнище сред партиите.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР