Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент одобри днес

...
Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент одобри днес
Коментари Харесай

ЕП прие норматив 1 минута за обработка на камиони на ГКПП

Комисията по превоз и туризъм на Европейския парламент утвърди през днешния ден предлагането на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков за основаване на европейски норматив за обработка на тежкотоварни коли на Граничен контролно-пропусквателен пункт от 1 минута. Разпоредбата, която се отнася единствено за регистрирани в Европейски Съюз камиони, пресичащи европейска граница, получи болшинство при гласуването, оповестиха от кабинета на Новаков.

Предстои наредбата да получи утвърждение в пленарна зала на Екологичен потенциал през идната седмица, а по-късно предстоят междуинституционални договаряния сред Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисията. Там предлагането би трябвало да получи утвърждението и на държавите-членки, където България ще бъде показана от подобаващ министър или дипломат.

Текстът получи необятна поддръжка от съвсем всички политически групи в Европейския парламент, като забележителен принос за събраното болшинство от Социалистите и демократите и групата на Обнови Европа имат надлежно българските представители Петър Витанов и Илхан Кючюк.

Идеята, за която бяха събрани 44 278 подписа, бе стартирана от Андрей Новаков през септември 2022 година в Русе, където казусът с опашките от камиони за интернационален транспорт е изключително съсредоточен. Законодателната наредба би се прилагала на редица гранични пунктове в България - Видин, Русе, Кулата, Илинден, Ивайловград, Маказа, Златоград, Сомовит, Лом, Оряхово, Силистра, Кардам, Крушари, Кайнарджа, Дуранкулак и Свищов.

По време на разискванията през последните седмици неведнъж бе очебийно смисъла на поправката и тежестта на казуса, който коства обилни вреди на превозвачите, водачите, околната среда и живущите в пограничните райони. В момента времето за обработка на един камион е към три минути на най-натоварените пунктове и в случай че бъде признато предлагането в този тип, то би довело до доста понижение на времето за очакване.

Андрей Новаков е евродепутат за втори следващ мандат. Сектор „ Транспорт “ заема значимо място в работата му, като в годините до момента той се ангажира трайно със отбрана на националния интерес и позицията на българските водачи в дебата за европейското законодателство „ Пакет Мобилност “. Новаков е също координатор на ЕНП в Комисията по районно развиване и взе участие в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по превоз и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен надзор (CONT).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР