Комисията по правни въпроси в ЕП работи усилено за повишаване

...
Комисията по правни въпроси в ЕП работи усилено за повишаване
Коментари Харесай

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Емил Радев в Сливен: Настоявам за общи минимални стандарти за гражданското производство в ЕС

Комисията по правни въпроси в Екологичен потенциал работи интензивно за повишение на доверието сред правосъдните системи на страните – членки и възстановяване на съдействието сред съдилищата. Въвеждането на общи процесуални стандарти на ниво Европейски Съюз несъмнено ще докара до повишение на доверието измежду правосъдните системи на Съюза. Това ще подсигурява и равновесие на главните процесуални правила при гражданските разногласия.

Това съобщи претендентът за член на Екологичен потенциал от листата на ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на среща с представители на адвокатските колегии от Сливен и района, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ. „ Като докладчик в Европейския парламент работих по документ, с който предлагам на Еврокомисията да предложи основаването на общи минимални стандарти за гражданското произвеждане в Европейски Съюз. Те не биха могли да заместят националните процесуални системи, нито изцяло, нито даже отчасти, само че ще допринесат за модернизирането на националното произвеждане, ще улеснят достъпа на жителите до правораздаване, ще подсигуряват равноправни условия за бизнеса “, сподели Емил Радев. Според него това е решаващата стъпка в процеса на по-нататъшна хармонизация и доближаване на системите на гражданското правораздаване на държавите-членки. В по-дългосрочен проект задачата е основаването на Европейски гражданско-процесуален кодекс.



Той подчертава и върху регламента по отношение на събирането на доказателства, по който е бил докладчик. „ Новите правила ще създадат директното събиране на доказателства по-евтино, елементарно, бързо и несъмнено. Те контролират взаимната правна помощ по цивилен и търговски каузи сред държавите-членки, осигурявайки по-ефективна рамка за трансгранично правосъдно съдействие. Най-голямо приложение ще има в случаите, когато доказателства би трябвало да бъдат събрани в друга страна от Европейски Съюз посредством чуване на очевидец или специалист по обещано дело например”, изясни Радев и добави, че измененията на процедура ще разрешат на съдилищата директно да събират доказателства посредством потреблението на видеоконференция или друга подобаваща модерна технология за връзка от разстояние. „ Новите технологии бързо навлизат в живота ни и би трябвало да се възползваме от опциите, които оферират за по-улеснен достъп до правосъдие”, безапелационен бе Радев. Той осведоми представителите на адвокатските колегии и за промените, които е внесъл и са признати, тъй че наличните електронни средства да подсигуряват, че наличието на документите и другите получени писмени известия е правдиво, колкото и на книжен притежател. „ Даваме, също по този начин, опция на получатела да откаже приемането на документ връчен по електронен път - нещо, което досега не беше планувано и в случай че не беше въведено, можеше да внесе комплициране и правна несигурност”, посочи Радев. Той бе безапелационен, че процедурите в страните, въвели онлайн регистрация за сдруженията, каквато е и България, нормално са по-евтини и водят до по-бързо култивиране на документите. „ Въвеждането на общи правила за онлайн регистрация на сдружения ще бъде от огромна изгода за дребните и междинни предприятия и ще усъвършенства тяхната подвижност и конкурентоспособност. Пряко наранени от подобренията на директивата, ще бъдат над 19 млн. сдружения с лимитирана отговорност, от които към 99% са дребни и междинни предприятия”, акцентира Емил Радев.

Като докладчик от страна на ЕНП той е призовал Европейска комисия още през 2017 година да одобри хармонизирани правила освен за трансграничните сливания, само че и за разделянията и преобразуванията на сдружения в Европейски Съюз. „ Радвам се, че този апел беше чут и залегна в новата инструкция. Екологичен потенциал настоя и за основаване на нова ускорена процедура за комерсиалните разногласия. Застъпена беше и концепцията за Европейски търговски съд, който да добавя съдилищата на държавите-членки и да предложи на страните по разногласието интернационален конгрес, профилиран в разрешаването на търговски разногласия. Надявам се, че през идващия мандат ще реализираме и съответните резултати”, разяснява Емил Радев.



Той означи, че от време на време работата на евродепутатите наподобява много нереална, защото огромна част от законодателството стартира да се ползва след избран интервал от време, само че дава директно отражение върху живота на хората. Като образец претендентът за член на Екологичен потенциал уточни извоюваното унищожаване на апостилите и потребността от заверка на публични документи в Европейски Съюз. „ Спестяваме на европейските жители до 40 млн. евро годишно, а също и доста бягане по институции за документи за гражданско положение като акт за раждане, за гибел, за брак, уверение за име, за бракоразвод, за местоживеене и други Следващата стъпка е да разтеглим обсега на новия правилник, тъй че той да се ползва и за дипломите, удостоверенията за професионална подготовка, за публични документи, удостоверяващи прието увреждане”, регистрира претендентът за евродепутат.



По време на срещата Емил Радев разяснява и тематиката за решаването на фамилни разногласия или разлъка на интернационалните двойки. „ Трансграничното правосъдно съдействие е от основно значение, с цел да се обезпечи безвредна правна среда за децата, в която те да поддържат връзки и с двамата родители, живеещи вероятно в разнообразни европейски страни. През декември 2018 година Съветът одобри и своята обща позиция, която планува цялостно унищожаване на екзекватурата за решенията по въпроси, свързани с родителската отговорност. Въвеждат се и по-ясни правила по отношение на опцията детето да изрази мнение по време на всички производства по съответния случай. По-ясни правила са планувани и по отношение на случаите на похищение на дете в границите на ЕС”, уточни Емил Радев пред присъстващите юристи и отговори на поставените от тях въпроси.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР