Комисията по паричната политика на ганайската централна банка - Банката

...
Комисията по паричната политика на ганайската централна банка - Банката
Коментари Харесай

Централната банка на Гана задържа лихвата на 19 процента


Комисията по паричната политика на ганайската централна банка - Банката на Гана - поддържа лихви от 19 %, като се базира на закъснение на темпа на инфлация и опасения за растежа, оповестява Българска телеграфна агенция.

Д-р Ърнест Адисън, шефът на Банката на Гана, сподели на конференция, че комисията е решила да спре повишението на лихвите и да следи въздействието на последните ограничения на паричната политика.

Комисията означи, че инфлацията продължава да се покачва.

Подробният обзор на потребителската кошница демонстрира, че първичните промени в цените са се популяризирали до съвсем всички продукти в потребителската кошница.

Комисията означи и забавянето на темпа на инфлация при последния обзор.

„ Въз основа на горната оценка комисията беше на мнение, че ще бъде уместно да спрем и да следим въздействието на към този момент подхванатите неотдавнашни ограничения на паричната политика.

Поради това комисията реши да резервира главния лихвен % на 19 % “, сподели той.

Д-р Адисън сподели, че комисията чака макроикономическата рамка, която ще поддържа контрактуваната стратегия, подкрепена от МВФ, да показа мощна координирана рамка на паричната и фискалната политика, която ще укрепи стабилността и ще предотврати спиралата на цената на труда и на заплатите, което ще докара до задълбочаване на инфлацията.

Той сподели, че осъществяването на бюджета е било предизвикателство на фона на макроикономическата динамичност за първите пет месеца на годината.

Наличните данни демонстрират по-висок недостиг спрямо планувания, дължащ се основно на забележителен недостиг на приходите по отношение на прогнозите.

Недостатъчното осъществяване на приходите отразява забавеното използване на няколко нови ограничения по приходите, оповестени в бюджета, сподели той.

По отношение на разноските - по-високите лихвени заплащания доведоха до прочут напън макар ограничението на първичните разноски, изключително върху финансовите разноски, които са намалели доста.

Той сподели, че финансирането на бюджета е напълно обезпечено от вътрешни източници през първата половина на годината, защото не се реализираха плануваните заеми от интернационалните източници.

„ Перспективите са за продължение на строгите условия за разпределяне на заем и това акцентира нуждата от пренареждане на целите на разходните стратегии в границите на наличните финансови пакети “, сподели той.

На 1 юли 2022 година държавното управление разгласи желанието си да потърси поддръжка от Международния валутен фонд.

Първоначалните диалози започнаха и се планува стратегия, подкрепена от фонда, да помогне за реализиране на упованията посредством използване на промени за възобновяване на кредитоспособността и в последна сметка да докара до възобновяване на достъпа до интернационалните финансови пазари.

Д-р Адисън сподели, че пазарите към този момент са почнали да усещат позитивните резултати от взаимоотношенията с МВФ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР