Комисията по отбрана към Народното събрание одобри разкриването на сметка

...
Комисията по отбрана към Народното събрание одобри разкриването на сметка
Коментари Харесай

Комисията по отбрана одобри разкриването на сметка във ФЕД за изтребителите F-16

Комисията по защита към Народното събрание утвърди разкриването на сметка във Федералната аварийна банка на Ню Йорк, с цел да получаваме рентабилност от парите, платени за F-16.

С 10 гласа " за " народните представители поддържаха Законопроекта за одобрение на Споразумение за сметка сред Министерството на защитата (МО) на България и Федералната аварийна банка на Ню Йорк и на Споразумение по отношение на избрани сметки, свързани с финансиране на задгранични военни продажби от държавното управление на България, сред МО на България, Агенцията на Департамента по защита на Съединени американски щати за съдействие в региона на сигурността и Федералната аварийна банка на Ню Йорк. Един народен представител гласоподава " срещу ", а двама се въздържаха.

Тези съглашения са свързани с осъществяването на договорите за доставка на 8 броя самолети F-16 Block 70 със обвързваното съоръжение и въоръжение сред Република България и Съединените американски щати (САЩ), се показва в претекстовете на законопроекта.

На 7 август 2019 година България е превела по сметка на DSCA контрактуваната сума 1,2 милиарда $, защото към тази дата страната ни не е имала право за разсрочено заплащане, сподели министър Димитър Стоянов пред народните представители от Комисията по подбран

Той добави, че изискванията на програмата FMS дават опция част от платените от страната ни средства да се подават и влагат посредством банкови и капиталови сметки във Федералната аварийна банка на Ню Йорк за обезпечаване на рентабилност от тези средства в интерес на българската страна.

През октомври Димитър Стоянов изясни, че има планове на две сходни решения от 2021 година и 2022 година, които заради преустановяване на активността на Народните събрания, са останали без последици, а вследствие на това България е изгубила над 10 млн. $.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР