Комисията по конституционни и правни въпроси прие на първо четене

...
Комисията по конституционни и правни въпроси прие на първо четене
Коментари Харесай

Правната комисия реши Бюрото по защита да се премести в Министерството на правосъдието |

Комисията по конституционни и правни въпроси одобри на първо четене импортираните 3 законопроекта от Демократична България, ИБГНИ и Има Такъв Народ за допълнение и изменение на Закона за лицата, застрашени по отношение на наказателното произвеждане. С това решение Бюрото по отбрана на очевидците ще бъде преместено към Министерство на правораздаването, а част от сегашните пълномощия на основния прокурор ще бъдат прекъснати.

Законопроектите не поддържаха ГЕРБ и Движение за права и свободи. Становище срещу изрекоха и от Прокуратурата. Законопроектите поддържаха Демократична България, Има Такъв Народ, ИБГНИ и Българска социалистическа партия.

От името на ИБГНИ като претекст „ за “ Меглена Гунчева уточни необходимимостта да се преодолее неконституциоността на мястото на Бюрото по отбрана. По думите й актуалните разпореждания дават функционалности на основния прокурор, които нарушават правилата на правовата страна, правосъдната власт и разделянето на управляващите.

„ И трите законопроекта са по този начин формирани, че преодоляват противоконституционността на до момента настоящите разпореждания. ИБГНИ ще поддържа “, сподели още тя.

Министерството на правосъдието е естественото институционално място, в което Бюрото по отбрана да разгърне функционалностите си. Ще подкрепим и трите законопроекта, сподели депутатът от ДБ Атанас Славов.

За разлика от законопроекта на Демократична България, в този на Има Такъв Народ Бюрото се планува да бъде обособен отдел, а не част от ГДО. Никой не желае унищожаването на Бюрото. Дейността му е извънредно значима за самото съдопроизводство. Тя не е стратегическа за страната, а за самите предпазени очевидци, сподели депутатът от Има Такъв Народ и ръководител на правната комисия Андрей Михайлов.

От Движение за права и свободи обаче считат, че „ мястото на Бюрото е в Прокуратурата “. Ако трите законопроекта бъдат признати, Движение за права и свободи ще внесе текстове, които оферират ограничение на сегашните пълномощия на Бюрото.

Според ГЕРБ по този начин препоръчаните законопроекти ще нарушат успеваемостта на оперативните и краткотрайните интервенции по даването на отбрана на предпазените лица.

Освен това считаме, че не се дублират функционалностите на Бюрото по отбрана с тези на Министерство на вътрешните работи и Министерството на правораздаването, съобщи Анна Александрова от ГЕРБ.

Становище " срещу " има и Прокуратурата. Механичното пренасяне ще докара до повече негативи - загуба на кадрови състав, ще се отрази отрицателно на лицата, които сега се намират в програмата по отбрана, счита зам. основният прокурор Даниела Машева.

Намаляването на предпазените лица сега в програмата не може да значи, че успеваемостта на Бюрото е намаляла, сподели още Машева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР