Комисията по инфекциозни заболявания на Северна Македония тази сутрин предложи

...
Комисията по инфекциозни заболявания на Северна Македония тази сутрин предложи
Коментари Харесай

Северна Македония под ключ през уикенда

Комисията по инфекциозни болести на Северна Македония тази заран предложи комендантски час от 19 часа вечерта до 5 часа заран през уикенда, като мярка против разпространяването на ковид, съобщи МИА. Правителството ще прегледа предлагането на днешното съвещание, сподели на конференция министърът на опазването на здравето Венко Филиче.

Що се отнася до облекчение на ограниченията, които биха могли да се ползват от понеделник, остава да се следи обстановката, с цел да се дефинира дали нямаме повече от 5 % от доказани случаи от общия брой проби, какъвто беше казусът през вчерашния ден, сподели Филипче.

Днешната статистика, добави той, ще бъде оценена на следващия ден от Комисията, преди предложенията да бъдат показани в държавното управление на централата за ръководство на рецесии, с цел да се облекчат рестриктивните мерки от идната седмица.

Министър Филипче осъди религиозно събитие в Струга, като съобщи, че е неуважително към здравните служащи и по-голямата част от жителите, които съблюдават ограниченията, налагани за закъснение на разпространяването на ковид.

" Очаквам институциите да проверяват събирането в Струга. Отговорните за организирането му би трябвало да бъдат санкционирани и са нужни по-строги дейности, с цел да се предотврати повторното осъществяване на сходни събития ", означи той и добави, че ограничаващите ограничения са помогнали на управляващите да стабилизират епидемията в страната.

Филип сподели, че е провел телефонен диалог с ръководителите на Ислямската религиозна общественост и Македонската православна черква, с цел да ги помоли да призоват вярващите да не се причисляват към всеобщи събирания.

Помолен да разяснява информацията, че Ислямската религиозна общественост ще отвори джамии на 12 май, здравният министър акцентира, че възбраните за събиране на повече от двама души към момента са в действие и би трябвало да се съблюдават.

Според Филипче всяко безконтролно държание ще бъде сериозна спънка в битката против епидемията COVID-19.

" Рискът от увеличение на предаването на вируси в такива случаи е извънредно висок ", акцентира той.

По-рано здравното министерство съобщи, че в последните 24 часа са регистрирани 14 доказани случая на COVID-19 и 61-годишен мъж от Тетово, лекуван в Скопие, е умрял. Също по този начин, Институтът за публично здраве записва 20 пациенти, които са се възстановили.

Броят на доказаните случаи доближава 1586 души. 1099 пациенти са се възстановили. Броят на дейните случаи е 397.

Припомняме, че през април Северна Македония удължи изключителното състояние с още един месец. Стана ясно, че министър председателят и няколко министри са се самоизолирали.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР