Комисията по икономика и иновации на Народното събрание одобри на

...
Комисията по икономика и иновации на Народното събрание одобри на
Коментари Харесай

Приеха на първо четене промените за Зелена карта

Комисията по стопанска система и нововъведения на Народното събрание утвърди на първо четене промени в Кодекса за застраховането, касаещи системата " Зелена карта ". Те задължават застрахователите автоматизирано да заплащат недоказани вреди при произшествия в чужбина.

Законопроектът беше признат с ангажимента, че в най-кратък период ще се образува работна група с присъединяване на застрахователния отрасъл по проблема, която да предложи промени преди второ четене на законопроекта.

На съвещанието от застрахователния отрасъл предизвестиха, че в случай че законопроектът влезе в действие в този тип, ще има съществени отрицателни резултати за бизнеса и застрахованите. Недоволни са и от това, че не са имали време да обсъдят измененията като 14-дневния период на публично разискване не е бил задоволителен.

" Със законопроекта ще се подсигурява тъкмо и своевеременно осъществяване на отговорностите на Национално бюро на българските автомобилни застрховатали и на застрахователите в границите на системата " Зелена карта ". Цели се и да се ускори националната регулаторна рамка. С тези промени ще се даде правна опция да се подхващат надзорни дейности от страна на Комисията за финансов контрол ", аргументира се Людмила Петкова, заместник-министър на финансите.

" В Европейски Съюз няма друга страна, която да има сходна регулация. Трябва да се подхожда деликатно, тъй като застрахователите ни ще бъдат сложени в неравностойно състояние с тези от Европейски Съюз ", предизвести Бойко Атанасов, ръководител на Комисията за финансов контрол.

" Ако се одобри законовата уредба в този тип, българските застрахователи ще са сложени в неравностойно състояние, тъй като ще са задължени да заплащат, без значение от гаранционния иск ", сподели Константин Велев, Асоциация на българските застрахователи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР