Комисията по енергетика в НС заседава извънредно, за да разгледа

...
Комисията по енергетика в НС заседава извънредно, за да разгледа
Коментари Харесай

Комисията по енергетика отхвърли ветото на президента

Комисията по енергетика в Народно събрание заседава изключително, с цел да прегледа наложеното несъгласие от страна на президента Румен Радев върху измененията в Закона за енергетиката .

Комисията отхвърли ветото на президента с 11 гласа “за ” и 3 гласа “против ”.

“Ветото на президента се обосновава от обстоятелството, че тази забележителна промяна не бе съпроводена с позитивна оценка на влияние. Състоянието на българските жителите и на енергетиката са главните аргументи за налагането на несъгласие на измененията в Закона за енергетиката от страна на президента Румен Радев ”. Това съобщи съветникът на президента по правните въпроси и някогашен длъжностен правосъден министър Крум Зарков.

Той разяснява, че посредством излизането на свободния пазар механизмите за компенсиране на битовите консуматори ще отпаднат през 2026 година “Предвиденият механизъм за отплата не слага нужните гаранции, че шокът ще бъде преодолян. След 2026 година би трябвало да продължи компенсацията, с цел да могат да бъдат подпомагани хората, които и в този момент се оправят мъчно ”, разясни още Крум Зарков. Съветникът на президента разяснява, че Народно събрание би трябвало да премисли и да разиска още един път промяна, която е съотносима както с европейските условия, по този начин и със обстановката, в която живеят множеството български жители.

Христо Алексиев, съветникът на президента по икономическите въпроси и някогашен вицепремиер, акцентира, че опасенията на президента са, че това е доста сериозна промяна, която ще има дълготраен резултат както върху пазара по този начин и върху потребителите. “Без нужния финансов разбор дали във фонда има задоволително средства за компенсиране на жителите, може да има дълготрайни негативни стопански последствия. Притеснява ни какво се случва с държавния Топлоелектрическа централа, с Мини Марица Изток. Не е нужно и това прибързване за изразяването на цените в свободния и контролирания пазар. Директивата на Европейски Съюз не ни дава последна дата за либерализация на пазара, нито ни постанова метода, по който да се направи тази промяна ”, акцентира Христо Алексиев.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия разяснява, че ще поддържат ветото на президента, тъй като ръководещите се интересуват единствено от това по какъв начин да вземат пари от Европейски Съюз. “Управляващите не вършат и нужния разбор. Те хвърлят прахуляк в очите ”, сподели Стойнев.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ прикани ветото да се прегледа в пленарна зала откакто минат локалните избори. “Това е забележителна промяна. Очаква се цените да тръгнат надолу. Дълго време се отсрочва законът, би трябвало да бъде признат час по-скоро ”, сподели Рибарски.

Павела Митова от Има Такъв Народ акцентира, че цялостната политика за либерализация на пазара опонира на обществено - икономическата логичност и отбрана на жителите. “С анулацията на битие на публичния снабдител ще се основат съществени проблеми и всички ние ще бъдем енергийно небогати. Асен Василев ще има много съществени проблеми да изплати обезщетенията заради простата причина, че не може да си събере ДДС-то ”, съобщи Митова.

Делян Добрев, ръководител на енергийната комисия и народен представител от ГЕРБ, съобщи, че всички е трябвало да реагират още предходната година, когато се е поел задължението към Европейска комисия. “Ако не приемем този законопроект, значи, че ще рискуваме средствата по ПВУ. И ние имаме терзания само че не считаме, че тези проблеми са непреодолими и имаме време да ги преодолеем. Либерализацията на пазара на едро ще се случи от 1 юли 2024 г, на пазара на дребно ще се случи от 2026г. ”, изясни Делян Добрев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР