Комисията по енергетика в Народното събрание прие проект на решение

...
Комисията по енергетика в Народното събрание прие проект на решение
Коментари Харесай

Енергийната комисия към НС прие споразумението между премиера, депутати и синдикати

Комисията по енергетика в Народното събрание одобри план на решение за одобрение на Споразумение сред министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в бранш енергетика, подписано на 3 октомври.

Проекторешението планува да утвърди подписаното през вчерашния ден съглашение. В документа е записано, че се утвърждава продължение на процедурата за въвеждане на механизъм за потенциал и пускане на процедура за поддържане нужния състав от синхронно работещи и аварийни генериращи източници, непосредствено присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника) , посредством законосъобразни решения, които да подсигуряват работата на модерни диспечируеми електропроизводствени мощности, като главен детайл от сериозната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за реализиране на равномерен енергиен преход.

Срокът е до 31 декември 2023 година

Предвидено е Министерският съвет да извърши решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 година и 12 януари 2023 година посредством договаряния с представителите на Европейската комисия с присъединяване на по един представител на национално показаните синдикати в бранш Енергетика по отношение на недопускане в дълготраен проект преустановяване действието и/или ограничението на индустриалния потенциал на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ.

Министерски съвет се ангажира да не лимитира активността и базовите мощности на останалите оператори на горивни съоръжения, в случай че същите работят напълно на пазарен принцип в сходство с европейското и национално законодателство.

Срокът е до 30 ноември 2023 година

Следващата точка планува разработване на план на енергийна тактика на България до 2030 година с небосвод до 2050 година с присъединяване на обществените сътрудници редом с процеса на актуализация на Интегрирания проект енергетика и климат, защото е належащо да има сходство сред тези два стратегически документа. Срокът е до 30 ноември 2023 година

Проекторешението включва още бистрота на процедурите по капиталовите планове и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните райони с техните планове. Предвижда се основаване па комитет за наблюдаване с присъединяване на представители на обществените сътрудници , включително и районните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните райони с техните планове. Срокът е до 31 декември 2023 година

Предвижда се изрично отпадане от териториалните проекти (ТП) на дружество за преработка на въглищните райони в период до 31 октомври 2023 година В проекторешението е записано и изследване на опцията за хващане, преправка или предпазване на въглеродни излъчвания за Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " ЕАД, като срокът за това е до 31 март 2024 година
В последната точка е записано, че обществените сътрудници са се съгласили да продължат договарянията по плана за съглашение, връчено на 19 септември 2023 година като се изключи точката, обвързвана с изрично отпадане от Търговско предприятие на дружество за преработка на въглищните райони.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР