Комисията по енергетика на Европарламента реши да затегне условията, на

...
Комисията по енергетика на Европарламента реши да затегне условията, на
Коментари Харесай

Затягат се условията за изключване на газопроводи от европравилата

Комисията по енергетика на Европарламента реши да затегне изискванията, на които би трябвало да дават отговор съществуващите и новите газопроводи от страни отвън Европейския съюз, с цел да получат изключение от европейските правила. Нейните членове утвърдиха в сряда промени към Директивата на Европейски Съюз за пазара на газ

Вече така наречен дерогация ще се дава за пет години най-вече, като даването на изключения от европравилата ще се разисква с всяка страна членка, чийто пазар може да бъде обиден от газовата инфраструктура, благосъстоятелност на компании отвън Европейския съюз. Освен това при определянето на дерогацията Европейската комисия ще има поради и дали против страната, от която е притежателят на газопровода, има наложени стопански наказания.

Затягането на условията ще засегне най-силно съветската " Газпром ", която е най-големият вносител на природен газ в Европа и възнамерява експанзията си на европейския пазар посредством построяването на разширението на газопровода по дъното на Балтийско море " Северен поток ". Следващият пострадал е Норвегия, който също има значителен дял в доставките на синьо гориво в Европейски Съюз.

Тези страни, както и Алжир, Либия, Тунис и Мароко, които също продават газ в Европа, ще би трябвало категорично да съблюдават главните разпореждания на европейския газов пазар, изискващи притежателите на инфраструктурата да отделят операторите на преносните системи, както и да подсигуряват достъпа на трети страни до газопроводите и заплащане на обективни цени от страна на транспортиращите суровината търговци.

" Днес ние подсигуряваме, че нашият пазар на газ ще се основава на цялостна правна изясненост и координация на настоящото законодателство, което съставлява значима стъпка към завършването на нашия енергиен съюз. Спазването на законодателството е авансово изискване за нашата енергийна сигурност и самостоятелност – още по-важно е, че зависимостта на Европейски Съюз от вноса на газ непрестанно пораства. Очаквам с интерес започването и, да се надяваме, приключването на междуинституционалните договаряния по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което има шанса да остави трайна диря в региона на енергетиката “, разяснява докладчикът по тематиката Йежи Бузек (ЕНП, Полша).

Евродепутатите могат да стартират договарянията с министрите на Европейски Съюз откакто Парламентът утвърди мандат за тях по време на пленарната сесия на 16 – 19 април в Страсбург и откакто Съветът реализира единодушие по отношение на своя метод по досието.

От Европарламента напомнят, че Европейски Съюз е е мощно подвластен от вноса на газ от трети страни (те съставляват 69.3% от общото ползване на газ в Европейски Съюз през 2015 г.). През 2016 година Русия е осигурила 42% от вноса на газ в Европейски Съюз, следвана от Норвегия (34%) и Алжир (10%).

През 2016 година Европейският парламент гласоподава резолюция, в която показва своята угриженост по отношение на препоръчаното удвояване на потенциала на газопровода „ Северен поток “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР