Комисията по енергетика към Народното събрание (НС) проведе в сряда

...
Комисията по енергетика към Народното събрание (НС) проведе в сряда
Коментари Харесай

Ремонтът на хидроагрегат 2 на ПАВЕЦ Чаира започва в началото на 2024 г.


Комисията по енергетика към Народното събрание (НС) организира в сряда изнесено съвещание в ПАВЕЦ " Чаира ", на което народните представители бяха осведомени в детайли със положението на централата. Бяха показани и резултатите от отчета на швейцарската компания AF-Consult Switzerland AG (AFRY Schweiz AG) за главната причина за повредата с хидроагрегат 4 от началото на 2022 година Информация по случая беше оповестена от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Швейцарското сдружение е направило разбор и инспекция на дейностите по време на употребата и рехабилитацията на оборудванията в централата, компютърно моделиране на процесите и проучване на проби от метала в немска лаборатория. В отчета се отчита силна обезценка на основни уреди от хидроагрегата, като се акцентира че повредите са нетипични за сходен вид уреди в международната процедура. Като съществени аргументи за настъпилата повреда маркирани истинския дизайн на турбината, който основава високи местни напрежения, и кавитация - отчасти незадълбочено разрушение на метала. Това води до струпване на отмалялост в материала. Кумулативното влияние на горните фактори е станало причина за случая. През осемдесетте години на 20 век употребяваният дизайн на турбината е бил най-благоприятен за така наречен нулев (пилотен) план на високонапорна ПАВЕЦ. С последващото развиване на технологиите обаче се появяват по-добри механически решения.

Депутатите от енергийната комисия бяха осведомени и със сюжетите и Пътната карта за въвеждане на ПАВЕЦ " Чаира " в постоянна употреба. Прогнозният период за ремонта на хидроагрегати 2 и 3 е по 12 месеца за всеки от тях, като заради техническите специфики на централата рехабилитацията би трябвало да се прави поетапно. Ремонтът на хидроагрегат 2 ще стартира при започване на 2024 година

Водят се интензивни договаряния с истинския производител за възобновяване на хидроагрегат 1, който е спрян превантивно поради открити повреди на турбинното съоръжение още преди започването на ремонтните действия. При хидроагрегат 4 се постанова замяна на цялата турбина и възобновяване му ще отнеме повече време - към 36 месеца от подписването на контракт с определен реализатор. Към момента се завърши тръжна документи за избор на реализатор.

В изнесеното съвещание на отрасловата парламентарна комисия участваха министърът на енергетиката Румен Радев и изпълнителният шеф на НЕК Мартин Георгиев, които срещнаха народните представители със оборудването и проектите за ремонтните действия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР