Комисията по досиетата ще гостува в Берлин, където ще представи

...
Комисията по досиетата ще гостува в Берлин, където ще представи
Коментари Харесай

Комисията по досиетата гостува в Берлин с изложба, сборник и филм

Комисията по досиетата ще гостува в Берлин, където ще показа галерия, документален алманах и филм, заяви уеб сайтът desebg.com.

Събитието ще се състои на 16 март 2023 година, четвъртък, от 18,30 ч. в Българския културен институт в Берлин.

В него ще вземат участие членовете на Комисията, а ръководителят й Евтим Костадинов ще показа нейната 17-годишна активност.

Изложбата " Десталинизацията – алтернативата на едно спорно десетилетие (1953-1964) " демонстрира публичните процеси в България в годините след гибелта на руския деспот и всеобщ палач Сталин през март 1953 година и опитите за разчупване на тоталитарния надзор в изкуството и културата.

Изключително забавен е документалният алманах " Държавна сигурност и ЩАЗИ ", който е част от огромната документална поредност на Комисията по досиетата " Из архивите на Държавна сигурност ", с която тя разпространява документите на Държавна сигурност.

Той съдържа значими свидетелства за тясното взаимоотношение сред репресивните апарати на Българска комунистическа партия и източногерманската единна социалистическа партия против обществата в Народна република България и Германска демократична република, както и против развитите западни страни.

На финала на събитието ще бъде показан документалния филм " Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР