Комисията по досиетата оповести принадлежността към Държавна сигурност на известния

...
Комисията по досиетата оповести принадлежността към Държавна сигурност на известния
Коментари Харесай

Проф. Алтънков - от агент до мишена на ДС

Комисията по досиетата оповести принадлежността към Държавна сигурност на известния историк и откривател проф. Никола (Николай) Алтънков, който през 80-те години на ХХ век е ръководител на антикомунистическата организация на българската политическа емиграция в Съединени американски щати Български народен фронт, с почетен ръководител Иван Дочев, написа

Алтънков е тестван от Комисията по досиетата в качеството си на член на управителен орган на партия (председател) от 06.01.1997 година до 25.01.2010 година на основаната от него след завръщането му в България през 1995 година партия Български народен фронт.

Според изнесените от самостоятелния държавен орган данни Никола данни Анлънков е вербуван през ноември 1950 година, когато е 18-годишен.

Прави усещане, че е регистриран чак през август 1951 година, девет месеца по-късно, като осведомител под псевдонима „ СОКОЛОВ “ на Първи отдел на Държавна сигурност – следствието на Държавна сигурност.

Свален е от действен доклад през 1952 година Запазени са обственоръчно написана и подписана декларация за съдействие и документи от управлявали го щатни чиновници в персоналното дело. Част от досието му обаче е унищожено с протокол през 1975 година

„ Това е част от моя живот, събития от преди повече от 70 години и не искам да се извинявам “, съобщи пред desebg.com проф. Алтънков, потърсен за коментар.

Той разкри, че е вербуван в кабинета на шефа на учебното заведение, което е завършвал от Методи Виденов, шеф на група в Държавна сигурност, работила по разкриването на незаконната интрига „ Федерално придвижване на свободата в България “ с водач Димитър Хараламбиев Попов.

„ Бяхме момчета на по 18-19 години, общо 14 души, които тогава бяхме разкрити, че сме в тази незаконна организация “, уточни още Алтънков и добави, че съдействието с Държавна сигурност е прекъснато през 1952 година, когато към този момент е въдворен в концлагера „ Белене “.

„ След това в интервала 1953-1965 година Държавна сигурност пет пъти се опита да ме вербува, само че аз към този момент знаех защо става въпрос и те не съумяха “, добави още историкът.

По думите му за сметка на това, откакто съумява да избяга на запад Държавна сигурност го „ създава “ в „ предател на родината “, а през 1974 година му образува дело за оперативно наблюдаване (ДОН) „ ПСИХОЛОГ “.

През 1984 година му завежда и дело за оперативна разработка (ДОР) „ ФАНТОМ “.

„ Хубавото е, е че в този момент всеки има достъп до тези документи в Комисията по досиетата и може да се запознае с тях “, разяснява още проф. Анлънков, като за разлика от множеството лица с открита принадлежност към Държавна сигурност не пропусна да насочи възторженостти към активността на Комисията по досиетата.

Проф. Алтънков е роден през 1932 година в София, само че родът му е от Пловдив. След „ Белене “ минава и през комунистическите затвори. Отслужва военната си работа като трудовак (3,5 години).

През 1963 година приключва британска лингвистика в Софийския университет, а две години по-късно съумява да избяга от комунистическа България.

Установява се в Съединени американски щати, където става лекар по история от Калифорнийския университет в Санта Барбара и професор в същия, магистър на изкуствата от Института за непознати науки в Монтерей. Член е на Академията за политически науки в Ню Йорк от 1984 година и на почетното социологическо общество „ Делта Тау Капа “ от 1975 година Автор на 6 книги в Америка, на писания по история, политология, социология и стопанска система.

След завръщането си в България той издава редица книги, измежду които „ Нарекоха ги фашисти. Легионери, отецпаисиевци, ратници, бранници, родозащитници, кубратисти “ (2004), „ Светците ги съдят “ (2010), отдадена на ориста на трима политически пандизчии по времето на комунистическия режим с едни от най-тежките присъди, а през 2018 година издава „ История на Българска комунистическа партия 1919–1989 “.

По същата инспекция, по която той е тестван – на партията Български народен фронт (с прекъсната дейност) – Комисията е направила инспекция на общо 8 лица, заемали управителни постове в нея (решение №2-2220 от 13 януари 2023 г.).

Освен Алтънков с принадлежност е открито още едно лице, само че то е умряло и в тези случаи законът за досиетата не позволява данните да се оповестяват обществено.

Комисията по досиетата, която по закона за досиетата тя е задължена да извърши инспекции за принадлежност към Държавна сигурност или разследващите служби на Българска народна армия на ръководителите, заместник-председателите, членовете на управителни и контролни органи на политически партии или обединения в страната, огласи резултатите по още четири инспекции.

Проверката в „ Българска работническа партия “ (прекратена) е обхванала 9 души на управителни постове в нея (решение №2-2218 от 13 януари 2023 г.).

От тях с принадлежност към тоталитарните служби са открити две лица, само че те са умряли.

В „ Партия на честността и справедливостта “ (прекратена) са тествани 10 души, заемали управителни длъжности (решение №2-2219 от 13 януари 2023 г.).

От тях трима са с открита принадлежност към тоталитарните служби. Двама са умряли, а разкритият помощник е Иван Енев Петков, член на управителен орган на партия (зам.-председател) от 13.12.1993 година

В партия „ Българска лига за отбрана правата на индивида и жителя “ (прекратена) са тествани са 12 лица (решение №2-2221 от 13 януари 2023 г.).

От тях с принадлежност са открити двама души, като единият от тях е умрял.

Разкритият помощник е Костадин Иванов Георгиев, член на управителен орган на партия (член на Централния комитет и секретар на Председателството ) от 29.03.1993 година

В партия „ Национална народна власт “ (прекратена) са тествани са 4 души, заемали управителни постове (решение №2-2222 от 13 януари 2023 г.).

От тях с принадлежност е открито едно лице, само че то е умряло и данни за него не са разкрити.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР