Комисията не съгласува изменения и допълнения в Закона за управление

...
Комисията не съгласува изменения и допълнения в Закона за управление
Коментари Харесай

КПКОНПИ вижда корупционен риск при концентрация на милиарди при министри на ПП

Комисията не съгласува промени и допълнения в Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове. Ето и аргументите:

„ КПКОНПИ видя сериозен корупционен риск в концентрацията на запас и пълномощия в две министерства, ръководени от фрагменти на „ Продължаваме Промяната “. Освен това има  и несъгласувани, предлагани промени в закон и разпореждания в чисто нов организационен устав. Изискването за такова координиране на предлагани от изпълнителната власт актове е категорично записано в закона за антикорпуционната комисия “, оповестяват от  в известие оповестено на уеб страницата си.

КПОНПИ оспорва изменение в Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове  - ЗУСЕСИФ.

„ Предложените промени плануват прекосяването на дирекция „ Централно координационно звено “ от администрацията на Министерски съвет в тази на Министерство на финансите. В претекстовете на законопроекта не са посочени съответни причини за нуждата от препоръчаните структурни промени, а законодателната смяна води до заплаха от занижен надзор върху процедурите по ръководство на европейски средства “, декларират от  КПКОНПИ.

Освен това те акцентират, че точно оттова концентрирането на голям брой пълномощия в Министерство на финансите може да сътвори условия за корупционен риск. По „ тези аргументи и с оглед отбрана на публичния интерес, КПКОНПИ не съгласува предложенията за изменение и допълнение ЗУСЕСИФ “.

Вторият отритнат от КПКОНПИ документ, е плана на Устройствен устав на новото Министерство на нововъведенията и растежа -МИР. И в него от комисията са открили индикации, представляващи рискови зони за корупция.

КПКОНПИ акцентира, че с плана на Устройствен устав на МИР, на новосъздаденото министерство се разпорежда ръководство и надзор на обилни средства, предоставени на България от Европейския съюз. Това включва ръководството на пет оперативни стратегии, както и осъществяване на действия по Националния проект за възобновяване и резистентност. Общият финансов запас за ръководство, без да се регистрират средствата по предходния програмен интервал, е в размер на 4 323 998 910 евро, пресмятат от антикорупционната комисия.

„ Съсредоточаването на ръководството и контрола на забележителен запас от средства по голям брой стратегии в една дирекция в новосъздаденото министерство слага провокации както пред управлението на структурното звено, по този начин и пред осъществяването на стратегиите “, изрично декларират от КПКОНПИ.

„ Министерството се трансформира в основно звено, ръководещо забележителен размер от европейски средства, без надеждни контролни механизми. Фактът, че един и същи член на Министерския съвет е избран за зам. министър-председател по еврофондовете и е министър на финансите пък поставял  опасности във връзка с системата за надзор на всички равнища на ръководство на средствата от Европейски Съюз. Според антикорупционната комисия по този метод, министърът на финансите се оказва в позиция да дава наложителни методически инструкции на сертифициращите органи и одитните органи по отношение на ръководството на стратегиите, които са му подчинени. Налице са действителни предпоставки за разбъркване на възлагателни, изпълнителски и контролни функционалности, посредством неспазване на съществени условия, отнасящи се до цялостния цикъл на ръководство и надзор на стратегии и планове. “, се споделя още в позицията на Агенцията.

Според КПКОНПИ по този начин  ръководител на Управляващия орган се явява министърът на нововъведенията и растежа (бел.ред. Даниел Лорер), че той дава отговор за процесите по програмиране, договаряне, осъществяване и мониторинг на средствата, а в това време надзор на осъществяването се реализира от министъра на финансите (Асен Василев), чийто шеф на кабинет (бел.ред. Виолета Лорер – брачна половинка на Даниел) е обвързвано лице, по смисъла на ЗПКОНПИ със същият министър на нововъведенията и напредък, настояват още от комисията.

От КПКОНПИ са изпратили тези корупционни индикации на вносителите, както и ще бъде възложен на Генерална дирекция „ Регионална и градска политика “ на ЕК.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР