Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в

...
Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в
Коментари Харесай

КЕВР вдигна цената на водата в 14 области на закрито заседание

Комисията на енергийно и водно контролиране организира закрито съвещание в профилиран състав " ВиК ", на което одобри дефинитивно решение за изменение на цени на ВиК услуги за 2018 година С решението са поправени цени на ВиК услугите на операторите в 14 области на страната - София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол.

В сходство с настоящата законова и подзаконова уредба, в края на всяка календарна година Комисията е задължена да актуализира одобрените цени на ВиК услугите за всяка последваща година в 5-годишните бизнес проекти на ВиК сдруженията, като регистрира размера на инфлационния показател за 2017 година и изпълнените от операторите индикатори за качество на услугите. Решенията за цените на ВиК услугите в 14-те области в България са признати от регулатора в границите на 2017 година, когато са одобрявани 5-годишните бизнес проекти на ВиК операторите и цените на заложените в тях ВиК услуги за всяка обособена година. Бизнес проектите бяха одобрени през интервала април-ноември 2017 година, с обособени процедури за всяко от 14-те ВиК сдружения, като бяха извършени 14 открити съвещания и 14 публични разисквания. По всички направени оферти на разискванията Комисията излезе с ясни и стимулирани мнения в оповестените си на интернет страницата на регулатора решения за одобрение на бизнес проекти и цени на ВиК операторите.

КЕВР прецизно ще следи осъществяването на бизнес проектите на ВиК сдруженията и ще подхваща ограничения при неизпълнението им. След третата година на 5-годишния регулаторен интервал, според законовите условия, Комисията наложително ще организира повсеместен регулаторен обзор на осъществяването на поетите задължения от ВиК сдруженията – реализиран размер на декларираните вложения и индикаторите за качество на услугите, понижаване на загубите по мрежата и други При потвърдено несъблюдение на заложените в бизнес проектите вложения и индикатори, Комисията неотложно ще поправя цените на одобрените ВиК услуги, като ги понижава.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР