Комисията, която ще бъде съставена ако антикорупционният закон бъде приет,

...
Комисията, която ще бъде съставена ако антикорупционният закон бъде приет,
Коментари Харесай

Зарков посочи правомощията на новата антикорупционна комисия

Комисията, която ще бъде формирана в случай че антикорупционният закон бъде признат, ще има проверяващи пълномощия. Темата за задачата на закона и законодателните промени разяснява служебният министър на правораздаването Крум Зарков по.

“С този закон целим да решим този въпрос за следствията , а те са сложни, тъй като корупционните закононарушения се проверяват и потвърждават мъчно, още по-трудни стават, когато в тях е замесено  висше длъжностно лице - човек с власт. Затова и законът на Политическа партия, и законът на Министерство на правораздаването и на Министерски съвет залагат на идея за самостоятелна от останалите органи проверяваща организация, която да проверява корупционни закононарушение и закононарушения по високите етажи на властта ”, изясни Зарков. 

Той уточни, че хората, които ще работят в тази Комисия ще имат специфични разследващи средства. Той разграничи комисията от КПКОНПИ:

“И все още КПКОНПИ има доста необятни пълномощия от действен темперамент. въпросът е, че няма проверяващи функционалности. Затова ние взехме решение да има орган с ясни пълномощия и пълномощия и резултат от работата му. Защото когато събирате информация, само че не може да я ползвате в наказателното произвеждане, се слага въпроса за какво я събирате ”, уточни Зарков.

Във въпросната комисия ще има 5 души , определени от Народно събрание, президента и висшите съдилища, като всеки един от тях ще ръководи в период от една година. “Накрая би трябвало да тежи думата на съда. Затова и в двата законопроекта - на Политическа партия и на Министерство на правораздаването, е залегнало опцията възможен отвод на прокуратурата да продължи работа да бъде обжалван пред съда ”, разясни Зарков. 

Той добави обаче, че тази Комисия няма да проверява основният прокурор .

“Това  е обект на различен законопроект. Няма да са тези хора. Ако законопроектът бъде признат, ще бъде определен арбитър, който да води това следствие ”, изясни той.

“За мен е значимо този закон да бъде признат. Всички думи биха имали значение, в това число и тези на ГЕРБ, в случай че с техните гласове бъде признат първокласен закон. И да бъде оповестен в Държавен вестник ”, безапелационен бе правосъдният министър.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР