Комисия за защита на потребителите (КЗП) започва кампания за проверка

...
Комисия за защита на потребителите (КЗП) започва кампания за проверка
Коментари Харесай

КЗП ще проверява как се правят намаленията на цените в магазините

Комисия за отбрана на потребителите (КЗП) стартира акция за инспекция на метода за пониженията на цените на стоките в комерсиалната мрежа, оповестиха от КЗП.

Определянето на цените на дадените артикули и услуги е субективно право на търговеца и законодателството не планува контролиране на тяхното ниво. Съобщението за понижение е прийом, чиято цел е стимулиране на продажбите. Търговците употребяват разнообразни маркетингови подходи и трикове за привличане на по-вече клиенти.

Именно по тази причина законодателството е въвело спомагателни, характерни условия по повод формулирането на анонсите и най-много при обозначаването на цените на стоките, когато организират акции за понижение, изясняват от комисията.

Някои от главните условия при понижаване на цените на стоките са:
Досегашната цена да е прилагана най-малко един месец преди известието за понижение. Това се прави за да не се спекулира от страна на търговците и да се основава илюзорна визия за понижение, което на процедура е фиктивно. Потребителят не може да бъде привличан с " шумна " акция за понижение, която да трае по-малко от един ден. Задължително е върху етикета на стоките да са посочени предходната и новата цена. Търговецът би могъл да уточни и % на отстъпката. Понякога търговците популяризират прекомерно огромен тираж брошури с промоционални артикули, само че може да се окаже, че в комерсиалните обекти липсват наличия от тях. Или пък цените в брошурата да не съответстват с действителните в магазините от веригата.
Посочените инспекции, които стартират идната седмица, ще имат и предпазен темперамент, допълват от Комисия за защита на конкуренцията. Те се организират в навечерието на станалия известен в последните години " Черен петък ", който се организира в края на месец ноември.

Умишлени дейности на търговеца, които имат за цел: заблуждение на потребителя или тласкане към покупка при условия, които не са ясно оповестени или в придвижване се трансформират разпоредбите - всичко това са нелоялни търговски практики, които се глобяват с до 30 000 лева при в началото нарушаване и с до 50 000 лева при следващи нарушавания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР