Комисия от европарламента ще препоръча промени в законите за защита

...
Комисия от европарламента ще препоръча промени в законите за защита
Коментари Харесай

ЕП ни защитава от дезинформация с комисия

Комисия от европарламента ще предложи промени в законите за отбрана на европейските жители от дезинформация. Това съобщи пред БНР ръководителят на неотдавна основаната в Европейския парламент Комисия за външна интервенция Рафаел Глюксман.

Като съответни страни, от които идват такива закани, той показва Русия и Китай.
Глюксман, който е член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите акцентира, че в групата му има "смазващо болшинство " в поддръжка на тази комисия, макар несъгласието на някои негови сътрудници, в това число и от България. Очакванията му са комисията да свърши работата, за която е основана.

За Глюксман основаването на тази комисия е знак за края на европейската доверчивост. "Ние сме изправени пред външни офанзиви - дезинформационни акции, хибридни закани, финансиране на антиевропейски политически партии и би трябвало да се надигнем против тях. Досега единствено анализирахме намесата във всички избори и си казвахме: "Олеле, има съветска интервенция в акцията за Брекзит! Вижте какво вършат съветските служби с Лигата в Италия ", само че в никакъв случай не е имало общ метод по казуса в Европейския парламент ", разгласи ръководителят на комисията в Екологичен потенциал.

Той дефинира като първата отговорност диагностициране на заканите, които тегнат върху нашите демокрации. На второ място - да създадем стратегия за законодателни промени, които ще разрешат на Европейски Съюз да се пази.

Дезинформацията е в сърцевината на нашето безпокойствие и то освен когато става въпрос за "лоша информация ", каквато постоянно е имало. Говорим за координирана акция, чиято цел е да заблуди публичното мнение в Европа, сподели Рафаел Глюксман.

Като примерни тематики той загатна "инвазия на мигранти или орди от хора с нетрадиционна полова ориентировка, които идват да завземат дадена страна ". Според него информацията се разпространявала от уеб сайтове, свързани едни с други на всички места в Европа.

"Целта е да се подкопае доверието в институциите, медиите, във всичко, което държи живи нашите демокрации. Така демократичният консенсус в Европа е изправен пред риск ", счита Глюксман.

Подобна интервенция има и при избори, съгласно него. "По време на предизборните акции имаше дирижирани придвижвания по обществените мрежи, чиято цел беше да внушат, че този или оня претендент е забъркан в една или друга спекулация, което въобще не беше правилно. А това би могло да има директно въздействие върху самия избор ", добавя Глюксман.
Първо би трябвало да поработим върху обособените случаи, които след това да ни разрешат да изготвим общо законодателство, акцентира ръководителят на комисията за външна интервенция.
"Има акции, които са разнообразни според от другите страни и паниките на хората в тях, само че имаме потребност от обща рамка, с която да защитим хората. Така че ние ще се заемем с изследването на съответни случаи и по-късно ще изготвим рекомендации, които да важат за всички страни. Когато самостоятелните медии в дадена страна са слаби, тя е доста по-сериозен обект на дезинформация. Колкото по-непрозрачно е финансирането на политическите партии, толкоз повече те са подвластни от средства, идващи от външни сили ", изясни той.

"Но има логичност, която на всички места е една и съща, без значение от тематиката, която се развива - най-после се озоваваме във фабрика за тролове в Санкт Петербург. Тя пуска първите известия, а те се поемат и възпроизвеждат от настоящи лица в страната. Така че това, което ние би трябвало да разберем, е по какъв начин, макар че тези акции всякога са разнообразни, схемата постоянно е една и съща. И да се защитим от нея ", регистрира Глюксман.

По думите му не живеем във време на приятелство, а в извънредно конфликтен свят, в който на границите на Европейски Съюз има враждебно настроени сили към европейския план, а в самия съюз има групи, напълно предразположени да работят взаимно с тях.

Той разгласи, че в комисията ще бъдат канени специалисти и хора, които да вършат изследвания по характерни случаи - било за корупция или дезинформация.

"Външната интервенция не се състои единствено от дезинформация, колкото и значима да е тя. Съществува и въпросът с финансирането на политическите партии, хакерските атаки против неправителствените организации, държавни институции, претенденти на избори. Всичко това е част от обща скица и метод - на дестабилизация на европейските демокрации.

Не сме на път да създадем министерство на истината (описано в романа на Джордж Оруел "1984 " - б.р.), съобщи ръководителят на новата комисия в Екологичен потенциал.

"Няма да им кажем: "Имате право да мислите по този начин, а не другояче ". Това, че хората считат, че би трябвало да вземат парацетамол, с цел да се излекуват от ковид, не е мой проблем - аз не съм доктор. Аз желая да знам дали има непознати страни, които са съумели да ги убедят да го вършат. Ако е по този начин, става дума за деяние, което цели да дестабилизира обществото, а не просто за погрешно мнение ", съобщи Глюксман.

По думите му нехаресването на институциите е общ проблем и за Западна, и за Източна Европа. Същото важи и за политическия живот, пренебрежение към политическия и медийния хайлайф и на това би трябвало да се отговори. Ние ще се опитаме да осигурим детайлите, които ще ни разрешат да възстановим демократичната плът, тъй като единствено крепко тяло може да окаже опозиция на такива намеси ", изясни Рафаел Глюксман.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР