Комисионери печелят от споровете на туристи и пътници с превозвачи,

...
Комисионери печелят от споровете на туристи и пътници с превозвачи,
Коментари Харесай

Посредници прибират една трета от сумата при спор с превозвачи

Комисионери печелят от разногласията на туристи и пасажери с превозвачи, отказващи да им изплатят компенсации за закъснели или анулирани полети и, оповестява „ “.
Според оферта в онлайн платформата на една от тях при случай на забавяне или анулация на полета можем да получим обезщетение в размер на 250 евро за полети до 1500 км, 400 евро за полети в общоевропейското авиационно пространство над 1500 км и други сред 1500 км и 3500 км, а също и 600 евро за всички останали полети над 3500 км. Точната сума, която ни дължи самолетната компания, може да бъде изчислена с „ калкулатор ” в самите уеб сайтове на фирмите, където вкарваме данни по отношение на закъснението или анулацията на полета. Въпросната компания за подаване на искове работи на правилото заплащане против реализиран резултат.
 Европейски Съюз стяга разпоредбите за пасажери от страни отвън блока Европейски Съюз стяга разпоредбите за пасажери от страни отвън блока
Европейският съюз стегна разпоредбите си за гости отвън блока, като посочи, че ще им бъде позволено да влизат свободно единствено от стран...
Туристите, потърсили услугите й, ще заплатят за тях само в случай че получат компенсацията, за което са претендирали. Стандартно възнаграждението за сходна услуга възлиза на 35% с Данък добавена стойност от платената от самолетната компания сума. Така да вземем за пример, ако превозвачът ни върне 250 евро, компанията ще задържи 87,5 евро. Ако пък компенсацията ни е 400 евро, ще ни бъдат удържани 140 евро. Не липсват и случаи, в които самолетната компания отхвърля непринудено да заплати дължимата сума за анулиран или занимателен полет. Тогава клиентът има право да се обърне към съда. За правене на цялата документи, събирането на доказателства, наемането на юрист и представителството на клиента в съда от компанията за компенсации получават спомагателни 15 на 100 от присъдената сума или от тази, уредена в извънсъдебно съглашение. Паричният превод на компенсацията дружно с приспаднатите суми за услугите се правят в евро, като разходи по тях и превалутирането са напълно за сметка на клиента.
От профилираната компания акцентират, че в случай че авиопревозвачът ни е уведомил за анулацията на полета най-малко 14 дни преди деня на политане, 14 и 7 дни авансово и ни е предложил различен полет, с който да заминем не по-късно от 2 часа преди началото на полета по разписание, самолетната компания не е длъжна да ни обезщети. Същото важи и в случай че са ни съобщили за казуса по-малко от седмица преди датата на политане, само че са ни оферирали с различен полет, заминаващ не по-късно от 1 час преди в началото резервирания.
През 2020 година в Комисията за отбрана на потребителите са постъпили 1802 тъжби. Те се отнасят най-вече за анулирани резервации за настаняване или полети, пакетни пътувания и зародили заради това разногласия сред туристите и икономическите оператори. Общият брой на осъществените инспекции е съвсем два пъти по-висок от този на самите недоволства - 3551. В резултат на тях са издадени 302 наказателни постановления за търговците, научи „ Монитор ”. Инспекциите през 2019 година пък наброяват близо 7000, по-голямата част от които са били в границите на неосъществени по времето на пандемичната 2020 година акции. Различията в жалбите през последните две години са основно в техния предмет - през 2019 година огромна част от сигналите са свързани с несъответствия при даването на туристическите услуги, до момента в който през предходната година главният проблем са анулираните пътувания и анулираните полети.
В хода на сегашния зимен сезон в комисията не са постъпвали недоволства и сигнали по отношение на туристически услуги. Въпреки това КЗП инспектира зимните курорти в страната - специалисти ревизираха хотели и лифтове в Банско, Боровец и Пампорово. Статистика на комисията сочи, че през последните години процедурите по жалбите на потребителите в над две трети от случаите са завършили сполучливо. Докато някои от потребителите подават сигнали до потребителската асоциация в търсене на своите права, други се обръщат към профилирани компании за предявяване на искове против авиопревозвачи.
 Организация на обединените нации: През 2020 година туризмът е изгубил 1,3 трилиона $ доходи Организация на обединените нации: През 2020 година туризмът е изгубил 1,3 трилиона $ доходи
Кризата с ковид коства на световния туристически бранш 1,3 трлн. $ загуба на приходите през 2020 година поради понижения брой...
Преди дни Народното събрание одобри на второ четене промени в Закона за гражданското въздухоплаване, съгласно които самолетните пасажери имат право да предявят по интернационалните и вътрешни линии иск против превозвачите в период до една година от деня на идването на самолета в местоназначението или от деня на преустановяване на транспорта. Досега правото на иск против превозвача по интернационалните транспортни контракти се погасяваше в двугодишен период, а по вътрешните - в шестмесечен период.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР