Комисарят на Европейския съюз Илва Йохансон изтъкна ключовата роля на

...
Комисарят на Европейския съюз Илва Йохансон изтъкна ключовата роля на
Коментари Харесай

България в партньорство с ЕС: 85 млн. евро за укрепване на сигурността по границите

Комисарят на Европейския съюз Илва Йохансон посочи основната роля на България в региона на миграционната политика и укрепването на Шенгенското пространство . Според нея приносът и дейното присъединяване на България са неделима част от общите европейски старания за адресиране на миграционните провокации и за обезпечаване на по-ефективно действие на Шенген.

Калин Стоянов и Илва Йохансон. Снимка: Министерство на вътрешните работи

България и Европейската комисия /ЕК/ създадоха стратегическа рамка, която ще улесни продължаващото структурирано съдействие в основни сфери като гранично ръководство, леговище, връщане и полицейско съдействие . Тази самодейност е продължение на сполучливия взаимен пилотен план, който доста подкрепя българските способени органи в поддържането на високо равнище на сигурност на външните граници на Европейски Съюз , предварителната защита на незаконната миграция и ръководството на вторичните придвижвания на мигранти.

В допълнение към стратегическите рамки Европейска комисия разгласи стартирането на ново характерно деяние за финансиране в размер на 85 милиона евро посредством Инструмента за ръководство на границите и визите /BMVI/ за интервала 2021–2027 година Целта е възстановяване на националните качества за ръководство на външните граници на Европейски Съюз, като се даде опция на България и Румъния да аплайват за в допълнение финансиране.

Средствата могат да бъдат употребявани за разширение или надграждане на съществуващи системи за наблюдаване на границите, закупуване на транспортни средства и оперативно съоръжение, в това число технологии за термовизия и камери за разкриване на придвижване.

Ангажиментът на България към европейската политика за миграция и укрепването на граничната сигурност е значим детайл в общите старания на Европейски Съюз за справяне с провокациите, свързани с миграцията. Сътрудничеството сред България, Европейска комисия и европейските организации, подкрепено от доста финансиране, акцентира устрема към реализиране на по-добра интеграция в Шенгенското пространство и по-висока успеваемост в ръководството на външните граници на Европейски Съюз.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР