Кометата Каталина C/2013 US10 с две опашки, която има дължина

...
Кометата Каталина C/2013 US10 с две опашки, която има дължина
Коментари Харесай

Комета с две опашки е на гости на Земята

Кометата Каталина C/2013 US10 с две опашки, която има дължина към 20 километра, на 17 януари се сближава оптимално до Земята, оповестява ТАСС , като цитира Уфимския планетариум.

Кометата не съставлява никаква опасност за земята, означават астрономите.

„ На 17 януари Каталина ще премине на оптимално близко разстояние от Земята – 110 млн. километра. В това време тя може да се види в съзвездие Голяма мечка. За нашата планета това доближаване е безвредно “, означават в планетариума.

Учените допълват, че кометата не е оправдала очакванията на астрономите да стане ярка – тя се вижда единствено в телескоп или бинокъл като „ мъгливо леке с леко зеленикав цвят “. Кометата има две опашки – прахова, която се разнася по орбитата, и йонна, ориентирана от Слънцето.

В огромни любителски телескопи кометата ще може да се следи доникъде на май 2016 година, когато тя ще се приближи до звездата Капела в съзвездие Колар.

Следващото посещаване на „ двуопашатия пришелец “ във вътрешните области на Слънчевата система ще бъде след няколко хиляди или десетки хиляди години – точното време в този момент е невероятно да се пресметна.

„ Каталина се отнася към дългопериодичните комети, движещи се по елиптични орбити, близки до параболични, с доста обилни интервали на въртене “, разяснява Николай Железнов, представител на Института за приложна астрономия на РАН.

Кометата е открита на 31 октомври 2013 година от участници в американско-австралийската изследователска стратегия „ Каталина “, на която е кръстена и опашатата гостенка. През цялото това време небесното тяло е скитало в южните небесни ширини и се е появила в нашите чак през декември 2015 година

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР