Коментарите идват след факта, че Русия е предупредила американските новинарски

...
Коментарите идват след факта, че Русия е предупредила американските новинарски
Коментари Харесай

Държавният департамент: Кремъл предприема „пълна атака срещу свободата на медиите“

Коментарите идват след обстоятелството, че Русия е предизвестила американските новинарски организации, че рискуват да бъдат лишени от акредитацията си и да бъдат изгонени, в случай че отношението към съветските публицисти в Съединени американски щати не се усъвършенства.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова разяснява пред към дузина публицисти в Москва от разнообразни американски новинарски издания, в това число CNN, Асошиейтед прес, NBC, Washington Post, ABC и NPR, че в случай че „ правата “ на съветските медии в Съединени американски щати не са „ възобновени “, „ същите ограничения ще ви обиден “.

В отговор на мненията, представителят на Държавния департамент Нед Прайс съобщи, че Кремъл продължава да застъпва „ подправена равностойност " сред свободите на печата в Съединени американски щати и медийния пейзаж в Русия - където самостоятелното и тъкмо отразяване на войната в Украйна е криминализирано и публицисти, които излъчват „ подправена информация ", са изправени пред строги присъди.

„ Руското държавно управление фундаментално и съзнателно подценява какво значи да има свободна преса, както се вижда от блокирането или възбрана на съвсем всяка самостоятелна съветски медия, която се стреми да осведоми в своята страна, заплашвайки професионални публицисти, които просто се пробват да си правят работата... (...) ", съобщи Прайс пред кореспонденти.

„ Правителството на Съединени американски щати продължава да се ангажира с съветските медии, тъй като имаме вяра, че е жизненоважно за хората на Русия да имат достъп до информация ", добави той.

Прайс означи, че Съединени американски щати са глобили няколко съветски медии, в това число Russia 1, Channel One и NTV, защото те са „ директно или индиректно държавни и следени от страната медии в Русия и приходите, от които поддържат войната на президента Путин “.

На срещата с публицисти в понеделник Захарова твърдеше, че съветските кореспонденти са изправени пред проблеми в Съединени американски щати, вариращи от възобновяване на визи до акредитация, блокирани банкови сметки и хипотетичен тормоз от американските специфични служби. Тя съобщи пред представители на американските медии, че в случай че управляващите не подхващат дейности, тогава задграничните публицистите ще би трябвало да изоставен Русия:

„ Ако това е тяхното (правителството на САЩ) дефинитивно решение, тогава, ще би трябвало да си опаковате багажа и да се приберете вкъщи. Ще ви блокираме всички тук, ще ви отнем визите и по този начин нататък “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР