Коментарът е препубликуван от И пак е празник. 8 март.

...
Коментарът е препубликуван от И пак е празник. 8 март.
Коментари Харесай

Жените на България: едните чакат, другите се борят

Коментарът е препубликуван от

И отново е празник. 8 март. Ден на дамата. А специфичност на българския празник е това, че непроменяемо води до кавга.

Току-що видяхме по какъв начин 3 март кара едни да се срамят, други да развяват съветски флагове. Баба Марта години наред предизвикваше възмущения поради търговците, които употребяват за мартеници фигурките на Спайдърмен или Слави Трифонов обратно на традицията. В кукерските шествия пък навлязоха дами - за смут на професионалните етнографи. Трифон Зарезан е сдвоен със свети Валентин, Денят на будителите - с Хелоуин: около тях народът всяка година се дели на западняци и почвеници. Немалко жители считат леденото хоро за неуместно, други пък се подиграват на религиозните празници, тъй като се мислело единствено за ястие и пиянство. Ще кажете - 24 май е консенсус. Ама и там се подхванаха едни препирни дали писмеността е славянска, или единствено българска.

Знаете ли кой е измислил Деня на дамата?

А 8 март? Днес това е ден, в който би трябвало авансово да проучиш политическото, социокултурно и възрастово положение на съответната съгражданка преди да решиш дали да я поздравиш. Защото едни се наскърбяват в случай че не ги почетеш, други назад - в случай че ги поздравиш.

Проблемът е обвързван с общото изкривяване на левите хрумвания, пропътували от прогресивния Запад до феодалната руска империя. За първи път Ден на дамата е разгласен в Съединени американски щати: от американската социалистическа партия през 1909, след това левите го трансформират в международен в целия развъртян свят. Жените се борят за обществено и политическо тъждество, борят се по тази причина сами да вземат решение дали и по кое време да родят деца, борят се и против учреденото на пола принуждение. Тези тематики и до през днешния ден са водещи за левите по света (с печалното изключение на българската псевдосоциалистическа партия).

 Осми март поражда през 1914 година с манифестации за правото на дамите да гласоподават Осми март поражда през 1914 година с манифестации за правото на дамите да гласоподават

Съветският съюз незабавно възприема празника: равенството на дамата е главен детайл на марксистко-ленинската идеология и в случай че режимът има едно несъмнено достижение, то е в най-малко частичното му реализиране. Силната жена е една антропологическа отлика на Русия от множеството властнически общества и тя естествено получава своя идеологически ореол. През 1965 Президиумът на Съюз на съветските социалистически републики даже афишира Деня на дамата за формален празник в чест на изключителните заслуги на руската жена в построяването и отбраната на родината, в чест на ролята ѝ за подсилване на дружбата сред народите и битката за мир. 8 март е неработен ден в Русия и до през днешния ден.

Осми март и обратът в соцлагера

И таман тук е тънкият поврат. Денят беше зародил като апел към дамите да излязат на площада и да желаят от властта повече права. В руския вид самата власт награждава дамите за техния принос, а за някакви своеволни претенции, несъгласувани с партията, даже и дума не може да става. Протестното шествие се трансформира в манифестация, властта благодари на дамите, дамите благодарят на властта.

В битов проект празникът за соцлагера се трансформира в честване на биологическата жена, каквато си я показва госпожа Нинова, с отредените ѝ от природата функции на брачна половинка и майка. Децата произвеждаха благи дарове в часовете по трудово образование, а сътрудниците поднасяха карамфили на колежките, които този ден имаха правото да си създадат прическа за профсъюзната веселба и да се върнат почерпени. В някои фамилии даже имаше едно такова карнавално превръщане на функциите: на 8 март чиниите да мие мъжът, а в леглото дейна да е празнуваната половинка.

Двата типа български дами

 Денят на женатаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
За най-малко половината български дами, изключително по-възрастните, социалистическият празник надживя социализма, а биологическата съдба на пола вместо да изчезне, влезе в конституцията. Въпреки всички опити да се вкара християнската опция Въведение Богородично или комерсилната - западния Ден на майката. И макар подигравките на другата половина български дами, която настойчиво отхвърля да го чества и даже се наскърбява от снизходителното отношение на мъжете.

Делението е по-дълбоко, в сравнение с наподобява: то отива оттатък отношението към комунистическото минало. Въпросът е в това дали дамите чакат да им се даде това, което желаят, или сами ще се борят да го получат.

Тези първите, осмомартенките, са видели, че социализмът им е дал равни изборни права, изкарал ги е на работа във фабриките. Ще почакат малко - и положителната власт може би ще се погрижи и за това да не ги пребиват всякакви насилници. Да не ги пита работодателят считат ли да раждат, преди да ги назначи. Да не ги карат да сервират в ресторанта с поли до пъпа. Да не им отреждат светските излъчвания и метеорологията.

Другата половина български дами отхвърля да получава карамфили и се активизира за това да извоюва сама правата и достолепието си. Първата знае, че жена, която е доста нападателна, няма да бъде пожелана от мъжете. Втората пък пет пари не дава за това, тъй като счита, че сама би трябвало да си пожелава мъжете.

Кой знае, може тази двоякост на Осми март да се окаже потребна за гражданското узряване на българското общество?

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР