Коментарът е препубликуван от Един провален главен прокурор влиза в

...
Коментарът е препубликуван от Един провален главен прокурор влиза в
Коментари Харесай

Гешев става политик. Чий оръженосец ще бъде?

Коментарът е препубликуван от

Един провален основен прокурор влиза в политиката, с цел да се бори против дълбоката страна с политически средства. И то откакто три години и половина бе институционално най-овластеният човек в тази страна, та да разсича политико-мафиотски връзки.

Но и по този начин Иван Гешев реализира значително. Огромна е заслугата му за саморазобличаването на прокуратурата като прислужник на политическата мафия. С изявите си в последния месец той безпардонно сподели и на най-големите оптимисти, че държавното обвиняване десетилетия наред е било основната мутренска спирачка пред правовата страна.

 Гешев разгласи, че се отдръпва като прокурор, и даде поръчка за политическа кариера Гешев разгласи, че се отдръпва като прокурор, и даде поръчка за политическа кариера

Гешев трансформира фиаското си в карнавал

Гешев продължава да е неспирна наслада, трансформирайки фиаското си в карнавал. А на карнавал и най-плоският анекдот е комичен - той бил дълготраен сътрудник под прикритие измежду неприятните. И доста желал да ги изобличи, но все нямал опция - даже когато държеше ключовете и на нощните шкафчета, и на белезниците. Не мога, споделя, като прокурор, да се боря със задкулисието, само че като политик ще видите какво мога. Нормалните хора получават прояснение, осъзнавайки своя величествен неуспех и отиват в манастир, не в политиката.

Манастирът обаче е стеснен за гешевата душа - надалеч не поради езическото алено конче на ръката срещу уроки и за шанс, каквото носи и неговият довчерашен капо ди тути капи. Негоден е и за чиста и свята република, въпреки че не би се посвенил да си кръсти възможната нова партия тъкмо по този начин. За него и Господ, и Левски, с които щедро словоблудства, са кинкалерията на копнежа за великолепие - като ролекса на пловдивския митрополит Николай и роженския стълб на патрона на комплексарското патриотарство Румен Радев.

Гешев и Борисов - прилики и разлики

Всъщност Гешев не влиза занапред в политиката, той се държеше като популистки политик и до момента в който беше основен прокурор. Сега най-сетне си застава на мястото. А то е уютно, тъй като в България постоянно е имало необятен площад за партии, които продават отмъщение. Които не дават обещание да няма повече крадци от общата каца, а че досегашните крадци ще бъдат изловени и тикнати зад решетките; най-после настава идилията на неокрадената цялостна каца, тъй като край нея са останали единствено честните. И Бойко Борисов при започване на ръководството си говореше за кацата - че като ѝ стегнем обръчите и спре да тече, ще има задоволително за всички. Имаше премного, само че не за всички.

 Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късноС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Приказката на Борисов обаче беше приказка за героя, влизащ в политиката с триумф, а не с неуспех. Нищо, че като всяка приказка това е единствено художествена небивалица - сполучливият основен секретар на Министерство на вътрешните работи тъпчеше улики на местопрестъпленията, а като кмет самоуверено громеше джакузито на шефа на трамвайния цех. Като министър председател обръчите на кацата толкоз се разхлабиха, че колкото повече километри имаха автомагистралите, толкоз по-тънък ставаше асфалтът по тях.

Борисов обаче не спря да споделя приказки от заран до вечер. И тъй като в приказките законът за непротиворечието въобще не е императив, изкара на власт цели 12 години.

Гешев няма дарбата на пъстър читател и нишата му ще е надалеч по-тясна. Като на забравената към този момент партия " Ред, правда и правдивост " на Яне Янев - с късмет най-вече да прескочи 4-процентовата парламентарна преграда. Но може и да е доста по-тясна - като на " Републиканци за България " на някогашния вътрешен министър на ГЕРБ Цветан Цветанов и да остане под 1%. Но е значимо на терена на антикорупцията, доминиран от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), да се появи още един, видимо сериозен състезател с гол в ръката меч. Защото надалеч не всички хора желаят правов ред и обективен съд за корумпираните. Има и такива, които просто жадуват за отплата, без да ги е грижа ще има ли господство на правото и ще продължи ли системата да създава корумпари.

 Прокурорът политик си потегля Прокурорът политик си потегля

Дали ще завоюва 5000 или 50 000 гласа, все ще е от изгода

Капиталът на този политически план, колкото и мижав да е хоризонтът му за триумф, е същият като на друго сходно лимитирано и към този момент претъркано изпитание - на " Левицата " на Мая Манолова, Татяна Дончева и Костадин Паскалев. Гешев ще играе на антикорупционния, само че и на антипутински терен на ПП-ДБ (та нали целия свят знае за заканата му да арестува Путин, в случай че пристигна в българия), а Левицата - на левия, само че и пропутински терен, в съревнование с и паралелно до Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

Всички тези нови дребни сили, дружно с малко по-стари дребни като " ИТН ", са комфортна амалгама за пренареждане на партийната настройка. Защото те ще тежат задоволително, в случай че настоящето държавно управление не изкара дълго и главните партии зад него закономерно се смалят. Тогава президентът Радев, откакто наесен към този момент е крепко стъпил в локалната власт със свои протежета за кметове, ще може да оркестрира цялата партийна система. (В деня на политическия манифест на Гешев той разгласи собствен манифест на съблазънта към кметове от цялата страна на среща в Пампорово).

Така че призванието на Гешев е още веднъж това: да е нечий оръженосец. Дали ще завоюва 50 000, или 5000 гласа - все ще е от изгода. И в случай че не се прави на толкоз сериозен, ще е един надалеч по-забавен Санчо Панса.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР