Коментарът е от профила на автора във фейсбук. Заглавието е

...
Коментарът е от профила на автора във фейсбук. Заглавието е
Коментари Харесай

Служебният кабинет има право да предлага съдебна реформа

Коментарът е от профила на създателя във фейсбук. Заглавието е на " Дневник ".

На чуванията в Комисията по правните въпроси в Народното събрание в четвъртък беше изработен следващият обезверен опит за прекъсване на правосъдната промяна, като се показаха правни причини за това, че служебното държавно управление не има законодателна самодейност за основни промени в наказателното законодателство на България.

 Комисията по правни въпроси одобри механизъм за следствие на основния прокурор на първо четене Комисията по правни въпроси одобри механизъм за следствие на основния прокурор на първо четене

Мария Карагьозова като представител на Асоциация " Форум " изрази тезата, която е развита и в мнението на асоциацията до Народното събрание, че съгласно Конституцията на Република България, служебното държавно управление не е умело да внесе законопроектите, свързани с измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ). В мнението са представени обособени пасажи от Решение No 20 по к.д. No 30/1992 година, както следва:

" заради естеството на дилемите, които взема решение служебното държавно управление, както и заради това, че то нормално не извършва една политическа образувана и подкрепена стратегия, би трябвало да се смята, че упражняването от него на законодателна самодейност е позволена в рамки, обрисувани от ограничеността на задачите и функционалностите на това държавно управление "

и

" от това, че служебното държавно управление получава своя мандат не от Народното събрание, произтича избрана дребнавост на неговите функционалности. Тя не предстои на дефиниране или законово регламентиране, а е разследване от ограничавания интервал на действие на служебното държавно управление, от предназначението му да ръководи настоящите въпроси на вътрешната и външната политика на страната до провеждането на законодателни избори и съставянето на постоянно държавно управление, от ограничеността на парламентарния надзор, упражняван върху него, както и от непарламентарния източник на неговите пълномощия "

" служебното държавно управление не е обект на парламентарен надзор, който цели реализирането на политическа отговорност ".

Цитираните пасажи са от Раздел II на решението, озаглавен " Относно пълномощията и периода на служебното държавно управление ". Изваждането пред скоби на обособени фрази, обаче, не е мотив, с който може да се отбрани изложената теза. В претекстовете на решението на Конституционния съд, в раздел II, се споделят и други неща, а точно, че:

• Не е допустимо посредством пояснение на конституцията да се изброят пълномощията на служебното държавно управление

• Не е допустимо наложително установяване на тези пълномощия посредством обособен закон

• В конституцията няма изброяване на пълномощията на Министерския съвет изобщо, а посредством потреблението на така наречен обща уговорка в член 105, алинея 1 е маркирано, че Министерският съвет управлява и реализира вътрешната и външната политика на страната в сходство с конституцията и законите.

• Служебното държавно управление в границите на тази обща подготвеност, предоставена на Министерския съвет, е оправомощено да взема решение настоящите въпроси на вътрешната и външната политика и не може да се обоснове несъгласие с конституцията на което и да е деяние от кръга на компетентността на Министерския съвет. Следователно то има всички пълномощия, които в глава пета от конституцията се дават на Министерския съвет.

Тази линия на разсъждения намира своя логически край в диспозитива на конституционно решение, където се споделя, че служебното държавно управление реализира пълномощията на Министерския съвет, избрани в глава пета от конституцията, има единствено известна дребнавост, която не предстои на дефиниране или законова уредба и ръководи настоящите въпроси на вътрешната и външната политика на страната.

Конституционният съд при тълкуването си на наредбите не е сложил никакви ограничавания за типа на въпросите, които може да взема решение служебното държавно управление, а приемането на промените и допълненията в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс са освен настоящи въпроси, само че и извънредно наложителни и незабавни за решение с оглед отбрана на правата на индивида, демократичните полезности и правовия ред в страната.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР