Коментарът е от профила на автора във фейсбук, заглавието е

...
Коментарът е от профила на автора във фейсбук, заглавието е
Коментари Харесай

Две министерства се подиграват с децата от V до XII клас

Коментарът е от профила на създателя във фейсбук, заглавието е на " Дневник ". Вчера стана известна учениците със зелен документ ще могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Днес министърът на образованието Николай Денков сподели по БНР: " Има няколко публични поръчки за над 3 млн. теста за учениците, само че няма компании, които да могат да доставят такива количества за къси периоди. Обективният проблем е, че проби в България няма, парите са налице. За да пуснем всички възпитаници, са ни нужни 1,4 млн. теста седмично. Ние получаваме на дребни порции по 100 000 - 150 000 теста, които разрешават да поддържаме I до IV клас, само че не разрешава да пуснем по-големите възпитаници, тъй като няма за тях ".

Смятам, че министерството на образованието и министерството на опазването на здравето се подиграват с българските деца, които имат нещастието да са:

1. на възраст сред V и XII клас

2. част от държавните учебни заведения.

Вчера (24 ноември) беше оповестена нова взаимна заповед на двете министерства, която утвърждава нови насоки за присъствено образование. Освен, че се позволява на частните учебни заведения сами да обезпечават проби (със лични пари или от родителите) - което несъмнено е позитивна стъпка, в насоките е планувано, че децата б иха могли да се върнат в класните стаи присъствено, без да бъдат тествани, в случай че 50% от децата в един клас имат зелен документ. Защо това е проблем?

- Децата в V клас са родени 2010/ 2011 година, т.е. все още на издаването на насоките нито едно от тези деца не може да бъде имунизирано против коронавирус. Това значи, че за тях министрите ИЗИСКВАТ да са преболедували коронавирус . Това би могло да е плод на недовиждане, само че позволявам, че министрите владеят простата математика и знаят възрастта на петокласниците. Въвеждането на сходно условие е непропорционално, още веднъж, по отношение на децата. Бих отишла и по-далеч и споделила, че когато практическото осъществяване на едно условие заплашва здравето или живота на получателите, то нарушава и човешките права на засегнатите.

- Изискването за минимум 50% деца със зелен документ за тези, които са над 12-годишна възраст, също е неосъществимо - формалните данни са, че почти 6% са имунизирани и към 4% са преболедували. Към тази сметка да се прибавят някакъв % деца с антитела, отново, по никакъв метод не може да стигне 50% от клас. За практическите усложнения пред учебните управляващи, които да провеждат присъствено образование за едни и онлайн за други, даже не ми се и изяснява.

- Изискване на по едно и също време 50% съгласни да бъдат тествани деца И съществуването на зелен документ за учителите, които също да бъдат тествани, е най-малкото мъчно осъществимо поради другите получатели на сходно изискване. Но това е най-малкото проблематично изискване, в случай че несъмнено, имаше проби за всички възпитаници. Защо всеки различен в тази страна може да си купи тест, само че не и МОН и Министерство на здравеопазването, за мен остава необяснимо.

Зад всичко това проличава нежеланието на министрите децата да се върнат в класните стаи. Личи и бездействието им да провеждат поръчките на проби през лятото, въпреки да бяха молени неведнъж за това. Налице са и популяризираните клюки, които несъмнено остават единствено клюки, че учебните заведения реализират съществени икономии от ток и парно, като класните стаи остават празни през студения сезон. Любопитно ми е по какъв начин осъществените икономии от делегираните бюджети биват разпределяни.

Зад всичко това обаче не проличава никаква грижа за здравето на децата, в това число психическото. За съпоставяне през днешния ден Словакия излезе в локдаун, след регистрирането на рекорден брой новозаразени и на жителите е позволено да излизат от домовете им единствено за извършване на покупки и с цел да отидат на учебно заведение. На учебно заведение! Там децата не са жертва на немощта на ръководещите, както и в останалата част на Европа.

Настоявам неотложно децата, които трета образователна година стоят пред екраните си, които в края на деня не знаят ден ли е нощ ли е, защото единственото придвижване е било от леглото до компютъра, да получат своя живот назад. Утре те ще бъдат на нашето място и аз персонално ще съветвам моите да не остават в тази страна, която нехае за тях. А аз ще остана с възприятието за виновност, че съм ги отгледала тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР