Коментарът е от профила на автора във Фейсбук.В изследването на

...
Коментарът е от профила на автора във Фейсбук.В изследването на
Коментари Харесай

Какво ни отличава от европейците

Коментарът е от профила на създателя във " Facebook ".

В проучването на антиваксърството в Европа от " Барометър " най-впечатляващата разлика сред нас и междинния европеец е по отношение на тезата: " Всички би трябвало да се имунизират, това е цивилен дълг ". Там броят на изцяло съгласните в Европейски Съюз е над три (!) пъти по-голям, в сравнение с в България (40% против 13%), а броят на несъгласните е над два пъти по-малък (16% против 34%).

Мисля, че отношението към обществото (общото, общността) е културната бездна, която ни дели от европейците. Нивото на взаимност сред жителите в нашата народна власт е измежду най-ниските , също можем да заключим.

Причините евентуално можем да отнесем чак до османско време, само че е реалност, че българите са в някаква форма на революция най-малко от 1918 година и никакво обединяване под шапката на някаква идеология не е асъдействало за някаква кохезия в обществото. Това не съумя да направи и демокрацията, която без правова страна и минимални равнища на правдивост посредством закона е изпразнена от наличие.

Оттам и извънредно ниското доверие в страната и нейните институции и персонализацията на властта с някой водач, който да ни " оправи ", последвано от наложително отчаяние и още по-ниско доверие и взаимност.

Според известно проучване на най-богатите 25% и най-бедните 25% от страните по света, най-важният фактор за разликата посред им, с тежест от 50%, са институциите на страната, а с по 10% тежест са фактори като климат, географско състояние, естествени запаси, национални особености и други

 Бай Ганьо С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Не познавам по-добро пояснение за нашата беднотия от точно неналичието на взаимност сред българите и ниското доверие в държавните институции, които се съставляват точно от българи, които не будят доверие (най-често, тъй като пазят своите и на обкръжението си ползи, а не на цялото общество).

Този циничен кръг може да стане благодетелен единствено по един метод - когато отпред на страната застанат хора, наясно с тези причинно-следствени връзки и които основат такава институционална архитектура, която да помята непригодни за работа на обществото детайли. Както направи институционална система на Съединени американски щати със своя някогашен " анти-институционален " президент.

Иначе постоянно след положителния водач ще идва неприятният цар. Или назад. И дали ще е тематиката " Русия ", " Истанбулска спогодба ", фамилията, насилието над дамите или имунизацията - все ще сме на Алековото: " европейци сме, но не до там ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР