Коментара на журналиста Светослав Иванов от вчерашния брой на предаването

...
Коментара на журналиста Светослав Иванов от вчерашния брой на предаването
Коментари Харесай

Светльо Иванов: Скъпо е. Ще става още по-скъпо и още по-сложно

Коментара на журналиста Светослав Иванов от вчерашния брой на предаването на bTV " 120 минути.

Още надалеч преди войната в Украйна стана ясно, че в света стартират стопански процеси, които ще доведат до постепенна, само че сигурна смяна в метода, по който гледаме на парите.

С идването на епидемията от COVID-19 през февруари 2020 година, в Съединени американски щати започнаха да се печатат пари, които се изляха непосредствено в американската стопанска система под формата на поддръжка за фирмите и популацията. Така до наши дни доларите в обращение набъбнаха с 40%. Това увеличи цените в Съединени американски щати с съвсем 8%, което е най-бързият ритъм от 40 години насам.

Защото инфлацията не всеки път е обвързвана със застоялост, тя идва и вследствие на гореща стопанска система - когато има доста пари в обращение, хората харчат повече, на фона на по-слабо произвеждане и нарушени вериги за доставки на първични материали. Тогава производители и търговци подвигат цените поради по-високото търсене, поограниченото произвеждане и по-бавния превоз.

Когато светът се отърси от първичния Коронавирус ступор и всички започнахме да харчим още веднъж, с цел да отговори на ненадейно повишилото се търсене, още веднъж запушиха комините на китайските заводи. Китай и Азия се нуждаеха от сила, доста сила. Цените на нефт, газ и електричество полетяха нагоре, на фона на отвод на страните производителки на нефт като Саудитска Арабия да усилят добива.

Това рефлектира мигновено по бензиностанциите от Лондон до Лом и на цените от Лисабон до София. На този декор пристигна 24 февруари 2022 година Започна войната в Украйна.

Европейските страни, изключително тези в Източна Европа, посрещнаха съветското навлизане със боязън, че може да са идващите. Полша съвсем прекъсна комерсиалните си връзки с Русия, може би вечно, може би до момента в който президент е Путин.

Германия и Италия, две от най-силните европейски стопански системи, възнамеряват да скъсат със зависимостта си от съветския нефт и газ, в която сами се вкарваха все по-дълбоко през миналите две десетилетия.

Енергийните доставки от Русия са изключително сензитивна тематика. Брюксел елементарно ще се оправи със спрения газ за България и Полша и държавното управление би трябвало да се пребори за обезщетения от Европа. Петролно ембарго от всички европейски клиенти на Русия вкупом обаче наподобява нереалистично.

Например Словакия може да е обвързвана със западните вериги за доставки на първични материали и да изнася за Германия, само че над 90% от петрола е съветски. Това важи и за България.

Полша има явен проект за различни доставки на газ от Норвегия, в България твърдим, че ще използваме прекъсването на доставките от " Газпром ", с цел да се превърнем в разпределителен газов хъб в района. Как това ще се отрази обаче на цените, следва да разберем.

В съвсем всички източноевропейски страни цените на силата са закрепени от месеци, само че това не може да продължава постоянно и ще пристигна миг за заплащане на сметката.

Таблиците на списание " Икономист " демонстрират, че сега има двуцифрена инфлация в съвсем цяла Централна и Източна Европа. 12.3% в Полша, 12.4% в България, 15% в Естония, където цените на храни и артикули са скочили съвсем с 20% за година!

В Чехия всичко е с 13% по-скъпо, в България и Словакия е 12%, в Полша и Румъния е 11%. И тези процеси са толкоз свързани, че няма метод посредством дейности единствено на една страна да се успокои цялата система. Ще става още по-скъпо и още по-сложно.

Централните банки ще би трябвало да подвигат лихвите, ще се затегнат кредитните условия и това не е по никакъв начин надалеч като вероятност. Правителствата ще би трябвало да ползват още по-силни обществени ограничения.

Лошата вест е, че обективният разбор демонстрира, че цените в Европа ще не престават да порастват и в случай че някой на локално равнище твърди, че има магическо решение, това просто няма да е истина, тъй като ние сме част от световна система, от която България е единствено частица от веригата.

Само нека не са прави тези икономисти, които настояват, че тази серпантина може да бележи не тази или идната година, а цялото десетилетие.

Защото в този забързан свят, изпълнен с незнайни, към този момент даже и не можеш да прогнозираш утрешния ден.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР