Коментар на проф. Тимъти Колмън от Харвардския университет, публикуван в

...
Коментар на проф. Тимъти Колмън от Харвардския университет, публикуван в
Коментари Харесай

Отношенията между САЩ и Русия са на точката на замръзване

Коментар на проф. Тимъти Колмън от Харвардския университет, оповестен в " Комерсант "

Външнополитическите наблюдаващи към този момент повече от 10 години приказват за началото на „ нова студена война “ или за „ студена война2.0 “. Аз не съм огромен поддръжник на терминологията и помня, че през 90-те години на предишния век Борис Елцин дефинира тогавашната обстановка като „ леден мир “. Днес това определение, апропо, не регистрира редица основни моменти.

Първо, връзките на Русия със Запада, изключително със Съединените щати, както и преди се дефинират с присъщата им цикличност и инерционност които не могат да не бъдат видяни от тези, които наблюдават институционалното развиване. В ход някои неща могат и да се трансформират, само че доста подходи и трендове от предишното освен не изчезват, само че получават нова мощ.

Всичко това би могло и да не провокира такава угриженост, в случай че Русия и Съединени американски щати не бяха толкоз авторитетни играчи: техният капацитет е изцяло задоволителен при положение на по-нататъшното опълчване да провокира мощни разтърсвания в света.

Всяка от основните страни работи, отчитайки личната си вътрешнополитическа обстановка. Безусловно, в Съединени американски щати определящи фактори остават неповторимата персона на Доналд Тръмп и необятно публикуваните съмнения, че за своята победа на президентските избори през 2016 година той е длъжен, най-малко отчасти, на намесата на Москва.

В Русия най-големият проблем се крие в политическата застоялост – неминуем резултат от двайсетгодишното ръководство на един човек, не предполагащо признаването на личните неточности или неправилните решения.

Историята, в това число неотдавнашното „ презареждане “ случило се при президентите Обама и Медведев, ни учи, че възстановяване на руско-американските връзки най-вероятно се случва тогава, когато в двете страни има възобновяване на управлението. Само че при изискванията на настоящето съчетаване на неустойчивост във Вашингтон и пасивност в Москва няма никакъв смисъл дори да се приказва за вероятен пробив в обозримо бъдеще.

Близките вероятности още повече се усложняват от внезапното намаляване на контактите и нежеланието да се употребяват съществуващите канали за взаимоотношение. Между другото, в тази област има най-малко един вид за решение, чието задействане би било напълно несложно. Може да се стартира с образуването на двустранна експертна комисия, концепцията за която съгласуваха президентите Тръмп и Путин на юлската среща на върха в Хелзинки.

Не би трябвало да се чака, че подобен орган ще разреши постигането на единодушие по въпроса за това кой носи основната отговорност за днешната невъзможност. Такъв орган би трябвало да работи с взор към бъдещето и да извършва две задания. Първо, да създаде ограничения за ограничение на вредите върху двустранните връзки и ръководството на сегашната рецесия. Второ, да се пристъпи към разискване на разпоредбите и нормите, регулиращи двустранните връзки в сходство със протичащите се в света систематични промени.

Като се има поради, че в предишното ние по този начин и не успяхме да реализираме нов прочит на предходните договорености, е належащо да се стартира да се работи още през днешния ден, започвайки значителен разговор по отношение на всичко, което би трябвало да създадем.

Превод: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР