Коментар на Ноа Смит за Bloomberg Помните ли рецесиите? Онези

...
Коментар на Ноа Смит за Bloomberg Помните ли рецесиите? Онези
Коментари Харесай

Не забравяйте какво предизвиква икономическите кризи

Коментар на Ноа Смит за Bloomberg

Помните ли рецесиите? Онези интервали, в които борсовият пазар се срутва, безработицата се повишава, а бизнесът стопира да влага? Имаше един подобен преди десетилетие, само че това беше от дълго време - има доста млади чиновници, които са били деца, когато са имена като " Лемън брадърс " и Бен Бернанке бяха в новините. Според данни на Националното бюро по стопански проучвания, Съединени американски щати не са били в криза от юни 2009 година - съвсем девет години. Ако стопанската система удържи растежа си за още 14 месеца, това ще бъде най-дългият интервал, който страна е изкарвала без сериозна рецесия в съвремието.

Америка дълго се възстановяваше от рецесията. Това възобновяване изглеждаше като мъчно изплъзване от доста, доста дълбока дупка. Но пък в последните години страната не е била удряна от " стопански потрес ", който да я вкара назад в рецесия. Има ли обаче на хоризонта рискови фактори?

Първият е борсовият пазар, за който бъдещите прогнози не са изключително оптимистични. Биткойнът е проблем, тъй като в случай че се срине, ще изтрие милиарди долари от международното благосъстояние.

Друг рисков фактор е Китай. Макар че страната преодоля тихомълком рецесии на борсата и при недвижимите парцели. Властта там обаче в този момент е стегнала контрола над стопанската система и в случай че се провали в ръководството си, проблемите ще се пренесат и в Съединени американски щати.

Проблеми в банките постоянно са евентуални. А възходът на електрическите автомобили трансформира нещата в превоза.

Фатален " стопански потрес " може да провокира държавната политика. Централните банки са доста деликатни при определянето на лихвите. Новият началник на Фед Джером Паулъл обаче сякаш не се вълнува изключително от регулации и нерешителност.

Като цяло, трите най-вероятни аргументи за криза - балони на цените, високи амлитуди на петролния пазар и огромни растежи на лихвите, към този момент не наподобяват евентуални. Ако една от тях се случи, ще е в лек вид. Икономическата агресия нормално не умира от напреднала възраст - нещо би трябвало да я убие. А най-големите убийци не са подготвени да ударят.

Настоящият растеж на американската стопанска система има късмет да продължи. Но не би трябвало да бъдем прекомерно самоуверени - рецесиите имат досадния табиет да идват, когато минимум ги чакаме.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР