Коментар на , известен икономист, коментатор и анализатор. Защо бюджет не

...
Коментар на , известен икономист, коментатор и анализатор.
Защо бюджет не
Коментари Харесай

Анализаторът Михаил Кръстев: Защо бюджет не трябва да се приема на крак?

Коментар на, прочут икономист, коментатор и анализатор.

Защо бюджет не би трябвало да се приема на крайник, в последните дни на парламент или при липса на постоянен кабинет?

Отговорът е доста елементарен - с цел да не се вреди на обществените финанси, т.е. на всеки един от нас, който ги набира.

През месец април 47-ото Народно заседание одобри решение, съгласно което точно в границите на Народното събрание ще се взема решение дали и какъв брой пари да заплати Агенция пътна инфраструктура по подписаните от институцията контракти. В последна сметка депутатите одобриха предлагането на “ Продължаваме промяната ” и взеха решение да се платят 50% от договорите.

На 29 юни отиващият си 47-и парламент одобри актуализацията на бюджета за 2022 година, импортирана от предходното държавно управление. В актуализацията пари за заплащане по тези контракти не са планувани.

На 29 юли в последните дни на 47-ия парламент, по предложение на “Продължаваме смяната ” и в частност на Настимир Ананиев, бяха импортирани промени в Закон за обществените поръчки, съгласно които строителните контракти ще се индексират по отношение на инфлацията. Добро-лошо, предлагането мина и към този момент е закон. Сумата за заплащане набъбва.



На 28 ноември Конституционния съд отсъжда, че Народното събрание няма право да взема решение какъв брой пари ще заплаща АПИ по подписаните контракти. Тоест анулира решението на Народното събрание.

Отново на 28 ноември районният министър Шишков споделя, че са очаквали това решение, само че в актуализацията не са планувани пари за заплащане. Затова в този момент страната ще бъде наказана да заплати цялостните суми, дружно с индексацията и лихвите.

Горните дейности нанасят вреда на бюджета в размер на стотици милиони. Защо? Защото някой е решил да приема финансова рамка и да си играе на законодател, без да има желание да ръководи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР