Коментар на , депутат от ДБ, съпредседател на Зеленото движение.

...
Коментар на , депутат от ДБ, съпредседател на Зеленото движение.
Коментари Харесай

Владислав Панев: Трябва да имаме план за действие при спиране или намаляване на енергодоставките

Коментар на, народен представител от Демократична България, съпредседател на Зеленото придвижване. В Народното събрание той е член на непрекъснатите комисии по бюджет и финанси, както и на тази по енергетика.

През идващите дни наред с чисто отбранителния аспект на рецесията с Русия, е добре да се подчертава и върху вноса на газ. В България природният газ е дребен % от енергийния микс спрямо други страни в Европа и това сега е огромен плюс. Не единствено при разстройства в доставките, само че и тъй като с повишаването на суровината, респективно на електрическата енергия, нашите компании в бранша печелят като луди.
Цената на тока за бизнеса през днешния ден е 580 лв. за мегаватчас. Над тези 518, над които страната не компенсира. Преди две седмици приказвах тъкмо това на енергийна комисия. Че

при пикови цени, каквито може да се доближат (днес е такава), бизнесът ще загази.

При състояние, че страната печели по три посоки от тях. От Данък добавена стойност, спомагателни доходи във фонд Сигурност, както и самите производители на електрическа енергия. Така че е редно формулата да бъде поправена.



Отделно, без значение дали рискът от война е 1 или 99 %, би трябвало да имаме проект за деяние при прекъсване или понижаване на доставките. Да, от 2 години вноса на газ е през Турция, само че прекъсване на подаването е едно от оръжията, които могат да бъдат употребявани. Още повече, че китайския пазар става все по-значим за Русия и тя не е толкоз подвластна от продажби в Европа, колкото е била допреди години. Затова е належащо да следим запасите в Чирен, да сме в "топъл " контакт с азерите...
Иначе дълготрайно, с цел да не мислим доста за сходни рецесии би трябвало да се работи за диверсификация. На източниците на газ, за други способи на отопление (термопомпи, слънчеви панели, изолираност, енергийно ефикасни сгради). Въобще работа за милиарди и за целия китайски народ. Важните тематики през идващите години. Които могат да ни изстрелят в лигата на богатите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР