Комбинацията от висока инфлация и нарастващи лихвени проценти продължава да

...
Комбинацията от висока инфлация и нарастващи лихвени проценти продължава да
Коментари Харесай

ЕЦБ: Рискът от рецесия и енергийна криза са основна заплаха за фирмите

Комбинацията от висока инфлация и възходящи лихвени проценти продължава да натежава върху икономическия напредък в доста развити стопански системи. На този декор вероятностите за криза за една година напред се усилиха доста както в еврозоната, по този начин и в други огромни развити стопански системи ", се споделя в разбор на ЕЦБ.

В него се показва, че ниският напредък, високата инфлация и възходящите лихвени проценти разкриват уязвимостта на предприятията.Фирмите от еврозоната са изправени пред провокации от висока инфлация и цени на силата, опасности от криза и по-строги финансови условия.

Като цяло, през първата половина на 2022 година корпорациите от еврозоната означиха връщане на рентабилността над равнищата отпреди пандемията, защото компаниите към момента можеха да трансферират по-високи цени на суровините към клиентите. Въпреки това, по-слабите стопански вероятности и, за някои компании, възходящият напън върху маржовете доведоха до това, че упованията за растеж на корпоративните облаги станаха негативни в действително изражение в последно време - развиване, следено по-рано по време на международната финансова рецесия и пандемията.

В същото време компаниите от еврозоната са изправени пред провокации от по-високите разноски за пазарно и банково финансиране. Има също признаци, че корпорациите минават от облигации към банкови заеми, като се има поради по-бързото прекосяване на нарастванията на лихвените проценти към доходността на облигациите.
 Мрачните упования на ЕЦБ за европейската стопанска система
Мрачните упования на ЕЦБ за европейската стопанска система

Инфлацията може да остане висока за нескончаем интервал от време

Въпреки това, продължаващото стягане на предлагането на заеми, съчетано с утежняването на икономическите вероятности, демонстрира, че размерът на банковото кредитиране може скоро също да се намалиЕкспертите на ЕЦБ считат, че корпоративната накърнимост е по-голяма за енергоемките компании, които могат да се сблъскат с възходящи проблеми с обслужването на дълга.

В разбора се обръща внимание, че по-рязкото закъснение на стопанската система, дружно с по-нататъшно стягане на изискванията за финансиране, може да изправи по-специално предизвикателство за тези компании, които излязоха от пандемията с по-високи равнища на дълг, по-ниски облаги и по-ниски ликвидни буфери - доста от които също имат по-нисък кредитен рейтинг.

В същото време по-високите цени на силата и суровините биха могли да навредят на активността в тези енергоемки браншове, които са по-малко способни да трансферират по-високите разноски на клиентите, като някои компании за комунални услуги и строителство. " Малките и междинните предприятия се възползваха по-малко от възобновяване на икономическата интензивност след пандемията и може да са изключително уязвими към закъснение на икономическата интензивност и по-високи разноски за заеми ", настояват от ЕЦБ.

Има опасения, че тъкмо тези компании може да са изложени на по-висок риск от несъстоятелност, в случай че икономическата интензивност намалее и финансовите условия се затегнат в допълнение.Рязкото нарастване на цените на силата може да затрудни някои бизнес модели и да повлияе негативно върху конкурентоспособността на компаниите от еврозоната. Бизнес доверието стартира да понижава в тези браншове, които са най-енергийно интензивни.

В същото време изследването на ЕЦБ за банковото кредитиране демонстрират, че търсенето на краткосрочни заеми се е нараснало мощно, което отразява повишената потребност на компаниите да покриват по-високи индустриални разноски. Това се отразява и от по-голямото нарастване на ливъриджа за браншове с висока експозиция към първични материали. Според ЕЦБ в бъдеще може да стане мъчно да се поддържат високи цени на продукцията, защото икономическата интензивност стагнира, до момента в който натискът от предлагането остава.

Освен това, защото еврозоната е огромен чист вносител на сила, актуалният потрес в цените на силата - и по-специално по-високите цени на газа в еврозоната - оказва негативно влияние върху конкурентоспособността на компаниите от еврозоната. Поради това производителите може да имат по-малка ценова мощност от техните интернационалните съперници, с цел да трансферират по-високи разноски и цени на суровините към крайните консуматори.

Това сложи някои корпорации в уязвима позиция, изключително тези с нараснали потребности от обслужване на дълга, високо ползване на сила и закрепени договорни отговорности.По-строгите условия на финансиране са повлияли на разноските за обслужване на дълга на компаниите и могат да усилят кредитния риск за по-уязвимите компании. Условията за корпоративно финансиране се утежниха, защото паричната политика се възстановява и както пазарите, по този начин и банките преоцениха рисковете, свързани с корпоративната активност.

Освен това прекосяването от банкови заеми към пазарно основано финансиране, следено след финансовата рецесия, сега оказва помощ да се подсигурява, че стягането на изискванията за финансиране оказва по-пряко влияние върху коефициентите на обслужване на корпоративния дълг, в сравнение с беше казусът преди десетилетие.

В резултат на това цената на дълга се е нараснала внезапно през последните месеци. Банките също по този начин чакат по-нататъшно чисто стягане на кредитните стандарти в бъдеще, което отразява несигурните стопански вероятности. От ЕЦБ предизвестяват, че това може да е изключително тревожно за групата от компании, които излязоха от пандемията с по-високи равнища на дълг, ниски облаги и по-ниски ликвидни буфери.

В България компаниите също към този момент усетиха отрицателните резултати от повишението на лихвите върху заемите, които получават. Предимството на българските компании е че поради мощния енергиен бранш, който разрешава огромен износ на електрическа енергия, могат да разчитат на дълготрайна отбрана против високи цени на електрическата енергия, което им дава конкурентни преимущества пред фирмите в страните от Еврозоната.

В същото време една по-дълбока криза в Еврозоната може да свие размера на поръчките за българските компании и да докара до стесняване на чистите им парични приходи.
 ЕЦБ предвижда по кое време инфлацията в еврозоната ще доближи
ЕЦБ предвижда по кое време инфлацията в еврозоната ще доближи " върха "

" Нашата цел не е да предизвикаме криза, а да податлив инфлацията ", показват от ЕЦБ

Тук въпросът е до каква степен компаниите у нас ще могат да преборят този отрицателен резултат с конкурентност на цените на своите артикули и услуги. Това значително ще зависи както от цените, които те заплащат за електрическа енергия, по този начин и то възнагражденията за работната мощ, а също и от запазването на удобния данъчен режим у нас.

Разбира се, на такива резултати не може да се залага в дълготраен проект, по тази причина е добре всички компании, които в този момент вършат облаги да влагат по-голямата част от тях планове за повишение на успеваемостта на производството си и на енергийната си самостоятелност и понижаване на потреблението на ток, вода и горива.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР