Комбинацията между неопитност и каскада от кризи, пред които е

...
Комбинацията между неопитност и каскада от кризи, пред които е
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Това НС има потенциал да роди още една конфигурация

Комбинацията сред неумелост и каскада от рецесии, пред които е изправена България може да докара до неприятни сюжети.

Войната се разисква във всеки дом в България, тя е тематика номер едно и за политици, и за медии. Но тематиката за цените и това, което следва да се случи е не по-малко, да не кажем даже повече значима за живота на българина.

Социалният и икономическият аспект на последствията от войната ще бъде преобладаващият проблем през идващите месеци и даже години.

Предсрочните парламентарни избори не чукат на вратата и Стефан Янев не може да ги провокира, съобщи в изявление за БГНЕС политологът Димитър Ганев от „ Тренд “.

Според него казусът е в това, че се комбинира неумелост с каскада от рецесии – геополитическа и социално-икономическа.

„ Основният индивид във властта „ Продължаваме промяната “ е партия на няколко месеца. 95% от Парламентарната им група и представителите им в изпълнителната власт се сблъскват за първи път с държавното ръководство. Нямат опит “, означи политологът.

Не е по-различна обстановката и при техните съдружни сътрудници.

„ В тази среда на неумелост ние се сблъскваме с каскада от рецесии – здравна, геополитическа, комплицирана обстановка обвързвана с районен съд Македония, икономическа и обществена рецесия, която стартира в края на 2021 година, само че занапред ще виждаме нейните пикови равнища. Смесицата сред тази неумелост с тези рецесии може да докара до неприятни сюжети “, акцентира Димитър Ганев.

На този декор държавното управление беше разтърсено и от оставката на министъра на защитата Стефан Янев.

„ Не мисля, че би трябвало да имаме подозрения, че стартира нов политически план към Стефан Янев. Янев е изцяло различим човек, два мандата длъжностен министър председател и знаково лице в постоянното държавно управление на Петков. Един от най-рейтинговите министри в това държавно управление, който след съветската инвазия зае едно политическо поле, което е много огромно “, означи политологът.

Това е полето сред твърдия атлантически консенсус, който видяхме в Народното събрание, включващ четирите партии в ръководещата коалиция плюс ГЕРБ и Движение за права и свободи, а от другата страна е „ Възраждане “, която споделя по-скоро проруски позиции.

Тази огромна група към която Янев се насочва са тези, които нямат крайните позиции, изповядвани от „ Възраждане “, само че и признават че сме членове на НАТО и Европейски Съюз и би трябвало да сме лоялни към тях.

„ У нас постоянно е имало едно по-нюансирано отношение към Русия. Това се дължи на доста фактори, религиозни, културни, исторически, езикови. Преди войната 60% от българите имаха позитивно отношение към Русия, само че в случай че кажем на българите, че би трябвало да напуснем НАТО и Европейски Съюз, това ще е прекомерно извънредно за тях. Янев се нарежда в това поле, което не е малко “, съобщи Ганев.

Според него мъчно може да се дефинира капацитетът, който има един подобен план.

„ Стефан Янев се нарежда в това поле в изискванията на война. Войната ще свърши. Тогава той към този момент би трябвало да намира различен дневен ред, тъй като това няма да е единствената тематика в идващите години. Предсрочните парламентарни избори не чукат на вратата и Янев няма политически запас за предизвикателство на предварителни парламентарни избори “, безапелационен е политологът.

Ганев уточни, че от две седмици тематиката за войната в Украйна е съществена за всяко българско семейство, тя е тематика номер едно и за медиите, и за политиците. Но съгласно него има и една друга тематика, която е даже по-важна за ежедневния живот на българина от тази за украинската покруса.

„ Това е тематиката за цените и освен това, което се е случило към този момент, като растеж на цените, а това, което занапред ще се случва. Имаме всички индикации да считаме, че с изключение на постковид инфлацията, поради печатането на пари, се прибавя още един инфлационен детайл. Става дума за енергоносители и глобите сред Русия и западните страни “, съобщи политологът.

Всичко това в цялост ще докара до още по-висока инфлация, най-малкото поради скока на горивата и недостига на някои съществени първични материали, които Западът внася от Русия.

„ Това е тематика, която ръководещите не разясняват, тъй като знаят, че няма какво да кажат по нея. Инструментите им са лимитирани. Войната ще свърши, само че последствията от нея ще бъдат употребявани години наред. Имам поради най-много икономическите последствия. Социалният и икономическият аспект на последствията от войната ще бъде преобладаващият проблем през идващите години “, акцентира Ганев.

Половината от българите считат, че цените на главните артикули са вдигнати с над 20%. „ Статистиката е едно, само че чувството на българина е за голямо повишаване. По всички медии се приказва за войната, само че има една тематика, която вълнува гигантското болшинство, а тя по-малко участва и това считам, че е скритият огромен проблем за българското държавно управление “, предизвести политологът от „ Тренд “.

В средносрочен проект България е изправена пред доста съществено предизвикателство на икономическа и обществена рецесия, в която към този момент се намираме.

„ Това неизбежно ще докара до ерозия в поддръжката за ръководещите. Когато пристигна тази ерозия, когато пристигна сериозното неодобрение, тогава ще видите по какъв начин всеки един от сътрудниците в обединението – Има Такъв Народ, Демократична България и Българска социалистическа партия – ще стартира да се дистанцира от това ръководство, тъй като няма да желае да употребява негативите. Тогава може да се стигне до някаква форма на ерозия в парламентарната поддръжка за това болшинство. В момента то разполага със 134 депутата. Ако една от обединенията реши да отдръпна поддръжката си, това значи, че се пада под 121 депутати “, съобщи Ганев.

Според него този сюжет е изцяло вероятен.

„ Някоя от партиите може да реши да набере известност въз основата на дистанцията си от непопулярните дейности на държавното управление. Тогава влизаме в конституционна процедура. Президентът връчва още веднъж мандат на „ Продължаваме промяната “. Дали с тях или с мандата на втория или третия, кабинет най-вероятно ще се сформира. Причината – никой няма интерес от провеждането на предварителни избори. Интерес може да има единствено Стефан Янев или „ Възраждане “. Обществото също не желае предварителен избор “, сподели той.

Ганев съобщи, че това Народно заседание има капацитет да роди още една настройка.

„ Тя ще наподобява по този начин – народен консенсус, национално избавление, специалисти начело, да разгадаем обществената и икономическа рецесия. Щетите от тази рецесия в електорален проект ще са толкоз тежки, че нито една партия няма да желае да поеме отговорността. Затова ще се роди настройка, в която да не носят директна отговорност със лични фрагменти париите, които ще поддържат подобен кабинет “, съобщи Ганев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР