Комарите са най-активни преди изгрев и около залеза на слънцето,

...
Комарите са най-активни преди изгрев и около залеза на слънцето,
Коментари Харесай

Използването на репелент е най-сигурният начин за предпазване от комари

Комарите са най-активни преди изгрев и към залеза на слънцето, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция старши лейтенант доктор Диляра Маринова от Катедрата по инфекциозни заболявания на Военномедицинска академия. Специалистът поучава пътуващите за Африка, Южна Америка и южните елементи на Азия да стартират профилактика на малария две седмици преди потегляне. Комарите се притеглят най-вече от издишания от човек въглероден диоксид, както и от някои съставки на потта. Най-сигурният метод за предотвратяване от захапване е изпръскване с репелент, добави тя.

Малария

Маларията е едно от най-често срещаните и мъчно контролируеми инфекциозни болести, чието разпространяване е много характерно. Заразяването става посредством захапване от комар, като маларийният плазмодий циркулира по вектора човек - комар - човек - комар. Болестта съществува от хиляди години, само че е характерен типът комари, които я придвижват - анофилус. По думите на Маринова този тип комари към този момент не се среща в България, защото тук няма задоволително водни басейни със застояла вода, където те могат да живеят обикновено и маларийният плазмодий няма по какъв начин да се развива по натурален метод.

В България е имало малария през 60-те и 70-те години, само че от този момент е ликвидирана. По думите й в тези години в Северна България е имало извънредно доста блата със застояла вода и там са се развъждали комари, пренасящи малария. Тогава е било взето доста положително решение - да се пресушат тези блата, с цел да се унищожат местообитанията на комарите. С пресушаването на блатата маларията в България е ликвидирана, сподели още лекарят.

През последните години всички известни случаи на малария в България са били импортирани от други страни.

Заразяването

Заболяването визира доста огромен брой хора, само че над 90 на 100 от тях са в страни, които се намират на юг от Сахара, уточни още доктор Маринова. Специфичното за маларията е, че тя си има избран ареал.

Един „ чист " комар, ухапвайки инфектиран с малария човек, също се заразява с малария, а по-късно, когато ухапе здрав човек, придвижва маларията и на него. Прекъсне ли се веригата, престава преместването на малария. Този цикъл се повтаря и това е циркулацията на заразяване. По думите й не може да се каже кой е първоизточникът на болестта. Има разнообразни хипотези, съгласно които заболяването потегля от примати, а по-късно са се заразили комарите. Впоследствие болестта се придвижва и върху хората. Със сигурност не се придвижва от човек на човек, сподели още доктор Маринова.

Ваксина и профилактика

Към момента имунизацията против малария е налична единствено за децата в Африка, като към момента е в начален стадий на използване, добави доктор Маринова. По думите й имунизацията е минала всички клинични изпитвания, само че не е налична за необятната общност.

Профилактиката на болестта дава доста висок % предотвратяване от заразяване, като тя би трябвало да стартира минимум две седмици преди пътуването към страна, в която маларията е публикувана. Профилактиката продължава от самото начало на престоя, както и към месец след напускането на ендемичния регион.

Налично е дейно лекуване на малария

Освен лекарствената профилактика, има и изцяло дейно лекуване на маларията, стига да е почнало в точния момент, добави доктор Маринова. Хората, завърнали се от ендемичните региони, би трябвало да се следят. Инкубационният интервал на маларията е 7-30 дни. Всяко повишение на телесната температура, което не се повлиява от медикаменти, постанова консултация с доктор. Ние имаме „ доверчив " имунитет за малария, защото „ не познаваме " това заболяване, само че хората в Африка може да са боледували по няколко пъти от малария без тя да протича тежко.

Първите признаци на заболяването са температура, главоболие, болки в мускулите, допустимо гадене или повръщане, само че е доста характерна високата температура, която не се повлиява от лекарства, както и съпътстващото настинка.

Най-привлекателен за комарите е издишаният въглероден диоксид

Комарите се притеглят от топлокръвни - хора и животни. Достатъчно е да диша човек и комарът е притеглен, защото го притегля издишваният въглероден диоксид. Има данни, че избрани субстанции, съдържащи се в потта, също притеглят комарите. Друга „ притегателна мощ " за комара е телесната температура 35-37 градуса.

Комарите са най-активни заран, преди изгрева на слънцето и вечер, към залез слънце

Има догадка, че избрани хора са „ по-сладки " за комарите, само че това не е научно издържано, добави доктор Маринова. Факт е, че има хора, които повече притеглят комарите и най-вероятно това се дължи на композиция от фактори - съставки на пот, количество издишан въглероден диоксид. Няма човек, който да не е хапан от комари, сподели в отговор на въпрос дали кръвната група на човек „ подготвя " комарите.

Предпазване от захапване

Най-ефективният метод да се предпазим от захапване на комар е използването на репеленти, уточни доктор Маринова. В топлото време не постоянно е допустимо да се носят облекла с дълги ръкави и крачоли, по тази причина е добре да са в цветове, върху които се отличава кацналият комар.

Препоръчително е да се реши кога на деня къде ще се намира човек, изключително в случай че знае, че мястото е ареал на малария. На такива места е добре да се излиза в тъмната част на деня.

Жълта тресчица и денга, пренасяни от комари

В България рядко се срещат болести, които се придвижват от комари. В по-южните елементи на страната ни може да се срещнат тигрови комари, които биха могли да пренесат западнонилски енцефалит. Заболяването може да протече тежко, само че може да премине и като елементарна простуда. Жълтата тресчица и денга се предават с сходни комари, само че са извънредно рядко срещани в България, сподели експертът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР