Комарите обичат Ким Заринс. Предпочитанията на насекомите към Заринс, професор

...
Комарите обичат Ким Заринс. Предпочитанията на насекомите към Заринс, професор
Коментари Харесай

Магнит за комари: кои хора и миризми ги привличат най-много

Комарите обичат Ким Заринс. Предпочитанията на насекомите към Заринс, професор по британски в Държавния университет в Сакраменто, са толкоз последна, че 18-годишният ѝ наследник харесва да излиза на открито с нея, тъй като тя служи като стръв и „ той знае, че ще бъде в сигурност “, споделя Заринс.

Сега “магнитите за комари ” като Заринс оказват помощ на учените да дефинират какво притегля тези жадни кръвопийци. И се появява нова вяра за облекчение.

Комарите са освен това от стеснение. Те могат да придвижват опустошителни заболявания като зика, денга, малария и западнонилска тресчица, които са виновни за над един милион смъртни случая всяка година. И до момента в който в исторически проект те са били по-разпространени в тропически климат,
комарите, пренасящи болестотворни организми,
уголемяват обсега си със стоплянето на планетата.

Комарите употребяват разнообразни знаци, с цел да се насочат към задачите си. Миризмата отличава хората от другите животни и някои комари са еволюирали да търсят нашия неповторим мирис. От разстояние до 60 м те следват струите въглероден диоксид, които издишваме след всяко поемане. Докато се доближават на няколко метра от нас, те усещат миризмите, предавани от краката, подмишниците и кожата ни. На към 15 м стартират да ни виждат като тъмни силуети на фона на светлината. И най-после, талази от топлота ги насочват към най-хубавите места, на които да кацнат, до момента в който вкусовите рецептори на краката им им оказват помощ да решат къде да ухапят.

Кои миризми притеглят комарите

„ Поразително е какъв брой положителни са комарите в това да ни откриват “, споделя Диего Хиралдо, невролог от “Джон Хопкинс ” и съавтор на ново проучваkе, характеризиращо профилите на човешки миризми, които притеглят африканския комар (Anopheles gambiae), който предава малария. Изследването демонстрира за първи път, че комарите могат да вършат разлика сред голям брой хора в пространство с размерите на ледена пързалка.

Арената, употребена в опита на Хиралдо, е обвързвана с осем палатки посредством въздуховоди, които насочват миризмите от жителя на всяка палатка към черен, нагорещен диск, ситуиран в пробното пространство. Инфрачервени камери улавят придвижванията на комарите, които кацат върху всеки диск. В хода на опита се открива, че има
четири пъти по-голяма възможност
комарите да кацнат на диска, обвързван със индивид, който притегля най-вече комари, в съпоставяне със субекта, който притегля минимум. „ Това просто навежда на мисълта, че даже в комплицирани обстановки с голям брой източници на миризма, комарите наподобява избират някои хора пред други “, споделя Хиралдо.

След това откривателите разпознават химикалите в профила на миризмата на всеки индивид, употребявайки инструмент, който може да раздели газовете, съставляващи тестът, на нейните съставни елементи. „ Човешката миризма обаче е необикновено комплицирана “, споделя Стефани Ранкин-Търнър, химик от “Джон Хопкинс ”, която взе участие в проучването. В човешките миризми „ има доста химически съединения, които никой до момента не е класифицирал “. За да стеснят обсега, откривателите се концентрират върху химикали, за които е известно, че построяват човешкия мирис.

Анализът разкрива 15 съединения във въздуха, които участват в миризмите, създавани от всички участници в опита. Но концентрациите на тези разнообразни химикали е това, което дефинира вероятността да бъдат ухапани от комарите. „ Ако има съединяване, което комарите в действителност обичат и един човек излъчва доста от него, то това има капацитета да го направи по-привлекателен за комарите “, споделя Ранкин-Търнър.

Комарите са изключително привлечени от карбоксилните киселини, клас мастни киселини, открити в човешката пот, чийто мирис от време на време се съпоставя с гранясало масло или сирене, потвърждавайки по-ранна работа, демонстрираща сходно
желание при различен тип комари.
Ние произвеждаме тези киселини в нашия себум, мастния пласт, който защищава кожата ни, само че те също се образуват, когато потребните микроби, живеещи на повърхността на кожата ни, усвояват нашите тайни.

Насекомите са привлечени и от ацетоин, който също се създава от кожни микроби. „ Така че, несъмнено наподобява, че кожният микробиом играе огромна роля в това по какъв начин миришем и какъв брой сме привлекателни “ за комарите, споделя Ранкин-Търнър.

И до момента в който фактори като бременност, заболяване или това, което ядем и пием, могат да повлияят на аромата ни, някои от характерностите му са удивително постоянни, запазвайки се месеци и даже години. Това подхожда на наблюдението, че някои хора, като Заринс, британският професор, са склонни да притеглят комари.

„ Много от нас, които работим в тази област, желаеме да разберем какво прави един човек по-привлекателен от различен човек, тъй като тази загадка може да ни разреши да създадем идващото потомство репелент “, споделя Матю Дегенаро, генетик, експерт по комари във Флоридския интернационален университет, който не взе участие в актуалното проучване.
Заблуждаване на комари
От шампоан през дезодорант до сапун, множеството хора употребяват артикули за персонална хигиена всеки ден. И в случай че миризмата на тялото може да притегли комарите, може би измиването или наслояването на аромати върху нея може да ги обърка. Но действителността е по-сложна, както учените откриват в скорошно изследване, което изследва по какъв начин тези сапуни въздействат на способността на комарите да ни наблюдават.

Най-напред откривателите съпоставят броя пъти, когато комарите кацат върху найлонов ръкав, който е бил носен на неизмитата ръка на индивид, по отношение на този, който е бил носен на измитата ръка на същия индивид. Експериментът е още един при четири разнообразни субекта и четири разнообразни сапуна.

За изненада на откривателите, в някои случаи миенето усилва броя на кацащите комари, което демонстрира, че
сапунът е нараснал привлекателността
на този човек за комарите. Но резултатът е променчив – да вземем за пример сапуните Dove и Simple Truth вършат някои (но не всички) хора по-примамливи, до момента в който Native наподобява понижава привлекателността на хората.

Противно на упованията, химическото наличие на сапуна може да е по-малко значимо от това по какъв начин това наличие реагира с самостоятелната телесна химия на индивида, който го употребява.

„ Във всички сапуни, които използвахме, господства съединяване, наречено лимонов, което е прочут репелент против комари, само че три от четири сапуна в действителност усилиха привличането на комари “, споделя Клеймант Винога, невроетолог във Virginia Tech и съавтор на изследването.

Следователно еднакъв химикал може да бъде прелъстителен или неприветлив за комарите според от концентрацията му и метода, по който се комбинира с други естествени химикали, присъстващи върху човешката кожа. В природата може би една композиция от химикали се интерпретира от комара като „ растение “, до момента в който друго съответствие на същите съставни елементи може да значи „ човек “.

В идната фаза на изследването откривателите проучват найлоновите ръкави от първичния опит, с цел да изберат комбинации от химикали, свързани с привличането и отблъскването на комарите. С тези данни те основават атрактивна примес и примес от репеленти, и ги тестват при пети индивид, който не е взел участие в предходните опити. Когато им е даден избор сред ръкав, напръскан с атрактивната примес, и ръкав, напръскан с минерално масло (контролата), комарите преобладаващо избират атрактивната примес, споделя Клои Лахондер, ентомолог във Virgina Tech и съавтор на проучването. По същия метод комарите избират да кацат върху ръкава с минерално масло, когато им се предлага избор сред него с този с репелентната примес.

С бъдещи изследвания и повече участници Лахондер се надява да употребява мощни принадлежности като машинно образование, с цел да каже: „ Въз основа на миризмата, която излъчвате, можем да разберем дали това би бил добър сапун, който да употребявате, с цел да избягвате комарите. “
Най-добрите способи за отбиване на комари
Изследванията за основаване на ефикасни репеленти към момента са в начален стадий, само че учените имат някои хрумвания, основани на актуалната просвета. Лахондер предлага да опитате артикули с мирис на кокос, ароматът, обвързван със сапуна, който по-последователно възпира комарите. „ И защото миризмата на вашето тяло може да е определяща, експериментирайте с разнообразни сапуни, с цел да видите кой работи най-добре. “

Лахондер предложи да се възприемат тактики, които употребяват откривателите на комарите.

„ Когато събираме комари, носим дълги ръкави и светли облекла, тъй като тъмните цветове притеглят комарите. “

Но най-хубавата отбрана, която имаме против комарите, си остават обичайните репеленти като DEET, които специалистите предлагат, в случай че планирате да посетите райони, където заболяванията, пренасяни от комари, са ендемични. Естествените репеленти като масло от лимонен евкалипт също могат да работят, само че те са доста по-малко ефикасни и би трябвало да се ползват по-често.

Според Дегенаро обаче „ бъдещето е в разбирането на микробиома на човешката кожа и създаването на пробиотичен разтвор, който ще манипулира този микробиом, с цел да защищити хората от ухапвания от комари. “

За Мария Елена де Обалдия, неврогенетик, изучавала обонянието на комари в, която не взе участие в новото проучване, продължаването на проучванията е от решаващо значение, в случай че желаеме да изпреварим еволюцията на комарите.
Някои типове комари, да вземем за пример, са почнали да се хранят
по-рано денем, с цел да преодоляват потреблението на мрежи срещу комари за легло.

„ Разбирането по какъв начин комарите ни намират в нашата среда и по какъв начин ги привличаме, ще ни помогне да разработим по-ефективни репеленти. “

Що се отнася до Заринс – тя няма самообладание да пристигна денят, когато ще може да откри репелент, който работи както за нея, по този начин и за сина ѝ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР