Командващият Военноморските сили на Германия вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах подаде оставка

...
Командващият Военноморските сили на Германия вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах подаде оставка
Коментари Харесай

Командващият флота на Германия подаде оставка заради коментари в подкрепа на Путин

Командващият Военноморските сили на Германия вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах подаде оставка след изявление в поддръжка на съветския президент Владимир Путин, оповестиха международните организации. Оттеглянето му съответства с реакцията на Украйна на решението на Берлин да не ѝ даде военна помощ на фона на опасността от Русия.

Изказването на Шьонбах, което докара до оставката му, беше в Индия на 21 януари и беше във връзка обстановката в Украйна. Той сподели, че това, което Путин “наистина желае, е почитание ”, и добави, че ще бъде “лесно да му се даде уважението, което търси и което евентуално заслужава ”.

Командващият немския флот сподели също, че полуостров Крим, който беше нелегално анексиран от Русия през 2014 година, “никога няма да се върне ” на Украйна.

Киев привика немския дипломат в Украйна поради думите на Шьонбах и назова изявлението “неприемливо ”. Германското министерство на защитата уточни, че коментарът на Шьонбах “по никакъв метод не дава отговор на позицията ” на институцията. Самият вицеадмирал се извини за думите си и ги назова “грешка ” преди да подаде оставка.

Случаят се разви на фона на рецензиите на Украйна против отхвърли на Германия да ѝ даде военна помощ.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба упрекна Берлин, че “подкопава единството ” и “насърчава Владимир Путин ” като отхвърля да достави военна техника на Киев на фона на опасността от съветска инвазия.

На 22 януари немската министърка на защитата Кристине Ламбрехт сподели в изявление за в. Велт, че Германия ще изпрати на Украйна съоръжение за полева болница през февруари, само че не и оръжия.

В обява в Туитър Кулеба написа, че това изявление “не кореспондира с връзките ни и с актуалната обстановка ”.

Русия е струпала над 100 000 военни и техника до границите на Украйна и е разположила още военни сили в Беларус за взаимни учения сред Москва и Минск. Съединени американски щати и НАТО считат, че това е подготовка за военни дейности против Украйна. Руските управляващи отхвърлят да възнамеряват инвазия.
Руската военна техника, която се настани на границата с Украйна В навечението на следващото посещаване на държания секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в Европа, сателитни фотоси демонстрират голямото скупчване на съветски войски край границата с Украйна. Техните учения наподобяват като прелюдие към инвазия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР