Колумбия започва нова стратегия за борба с трафика на наркотици,

...
Колумбия започва нова стратегия за борба с трафика на наркотици,
Коментари Харесай

Есмералда: Как Колумбия ще се бори с наркотиците

Колумбия стартира нова тактика за битка с трафика на опиати, съсредоточена върху прекъсване на финансирането на незаконните групи, занимаващи се с наркотърговия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът на защитата Диего Молано разгласи предходната седмица новата тактика на държавното управление, ориентирана към практикуване на надзор в киберпространството, с цел да се противодейства на трафикантите на кокаин, а също да бъдат блокирани техните финансови действия.

Инициативата, наречена "Есмералда ", беше показана в колумбийския град Картахена .

Предвижда се тя да бъде подкрепена от 36 страни, включително Съединени американски щати, които са главният съдружник на Колумбия в битката с опиатите. Молано сподели, че службите за битка с престъпността по света ще засилят своето наличие в киберпространството, в това число с сътрудници под прикритие, с цел да противодействат на възходящото разпространяване на опиати по интернет.

"Надяваме се в идните години да разработим нови и реформаторски тактики в битката с тази световна злина, каквато са опиатите ",

съобщи министърът пред Третия интернационален конгрес за битка с опиатите.

Предвижда се също по този начин да бъде употребен изкуствен интелект за следене на продажбата и търговията с химически субстанции, използвани в производството на опиати, с цел да се отбрани законната продажба, само че да се предотврати потреблението им в опиати.

Миналата година колумбийските управляващи са иззели рекордните 672 тона кокаин.

Незаконни въоръжени групи, в това число леви партизани и незаконни банди, водещи произхода си от десни паравоенни формирования, имат доста присъединяване в производството и трафика на опиати, отбелязва Ройтерс.

По данни на Организация на обединените нации през 2020 година южноамериканската страна е понижила със седем % площта, на която се отглежда кока. Производството на кокаин обаче е траяло да се усилва, защото добивът на кока се е повишил. Според Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността (СНПООН) през 2020 година производството на кокаинов хидрохлорид се е оценявало на 1228 тона - с осем % повече спрямо 2019 година

Колумбия е най-големият производител на кокаин в света, следвана от Перу и Боливия.

Съединени американски щати, които са основният пазар за разпространение на колумбийския кокаин, заемат водещо място във финансирането на битката с опиатите. Президентът на Колумбия Иван Дуке, който пристигна на власт през 2018 година, трансформира битката с наркотрафика в приоритет и предприе проект, целящ до 2023 година да понижи на половина плантациите за развъждане на кока, които през 2017 година доближиха рекордна повърхност от 171 000 хектара, показва Франс прес.

Според Организация на обединените нации съвсем половината от плантациите за кока в Колумбия през 2020 година са били в предпазени зони

- като национални паркове или резервати на коренното население. А доста от тях са били открити в размирния регион до границата с Венецуела, където работят въоръжени групировки и наркотрафиканти.

Вижте също:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР