Колкото повече желание за контрол имаме, толкова по-малко се доверяваме

...
Колкото повече желание за контрол имаме, толкова по-малко се доверяваме
Коментари Харесай

Психолог: Всичко се случва по-естествено, когато се откажем от човешкия инстинкт за контрол

Колкото повече предпочитание за надзор имаме, толкоз по-малко се доверяваме на себе си. В момента, в който се сдобием с убеденост, че сме положителни импровизатори, желанието за надзор изчезва. Това сподели психологът Яна Кръстева в изявление за " Фокус ". 

Колкото повече се отпускаме и се доверяваме на естествения ход на нещата, толкоз по-малко имаме потребност да направляваме и всичко се случва много по-естествено, добави тя.

Контролът е предпочитание за доминантност, което е натурален човешки инстинкт, само че той постоянно се показва посредством експанзия и яд. " Всъщност от там идват и отрицателните последствия от това, че ние се опитваме да схръхконтролираме нещата в живота си. Контролът стига до крайности, когато се демонстрира посредством предпочитание за доминантност. Когато контролът се случва през това предпочитание да преобладаваме, а не толкоз да влияем в позитивния смисъл на тази дума посредством свързване с другите, тогава ние имаме единствено минусите на това, че упражняваме сякаш някакъв надзор “, изясни Яна Кръстева.

Непоемането на отговорност и свръхконтролът са двете страни на една и съща монета, съобщи тя. " И в двата случая ние не имаме вяра на себе си, че в непредвидена обстановка, която може да има n на брой изходи, ние можем да бъдем съответни по отношение на събитията на мига и да реагираме съответно. И от там идва този проблем. И двете крайности в действителност са една демонстрация на страха ни от неуспех, който обаче е неминуем “, изясни психологът.

Вярата в другите хора и тяхната дарба да се оправят значи религия и в нас самите, акцентира Кръстева. " И противоположното – в случай че един мощен водач има вяра в себе си и може да бъде стожер, тогава той по-лесно се отпуска и поверява на останалите хора в екипа си по-малки и по-големи отговорности. Контролът има своята функционалност и той е механизъм, който е естествено да го имаме. В бизнес средата един добър водач, а не доминантен началник, е хубаво да предскаже или да следи потребностите на своите чиновници по този начин, че да откликва на тях и да основава дълбока връзка на схващане и поддръжка. Тогава казусът с " Не мога да упълномощавам “ изчезва “, разяснява психологът.

Всеки остър блян за надзор води до тревоги, паник офанзиви, депресивност. " Те са извънредно тясно свързани с неприемането на естествения ход на нещата и фиксацията в тъкмо един избран излаз от която и да е обстановка, недопускайки, че има още милиони вероятности, които могат да бъдат доста по-ценни, ползотворни и приятни за нас “, добави Яна Кръстева.

Според нея обществените мрежи дават заблуда за надзор. " Ние си мислим, че направляваме доста неща, употребявайки филтрите, само че в последна сметка когато се окажем в една обстановка онлайн и имаме потребност от някого се сблъскваме тъкмо с тази стена и в нея се разрушава тази заблуда, че сме имали някакъв надзор. В действителния живот нямаме “, сподели още психологът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР