Колкото по-скоро след събуждане човек пали цигара, толкова е по-голям

...
Колкото по-скоро след събуждане човек пали цигара, толкова е по-голям
Коментари Харесай

Пушенето сутрин е най-вредно

Колкото по-скоро след пробуждане човек пали цигара, толкоз е по-голям рискът да развие рак на белия дроб или устната празнина, настояват учени, представени от Science Daily.

" Открихме, че пушачите, които употребяват цигари незабавно след пробуждане, имат по-високи равнища на NNAL – метаболит на характерния за тютюна канцероген NNK ", декларира Стивън Бранстетър, един от създателите на проучването.

Незасимост от броя цигари, които пушат дневно, пушачите, които се въздържат от цигара половин час или повече след ставане, имат по-ниско наличие на нездравословния химикал в кръвта си.

Проучването е извършено с 1 945 пушачи. Данните от него демонстрират, че 32% от тях пушат първата си цигара за деня пет минути след събуждането, 31% – сред 6 и 30 минути, 18% - сред 31 и 60 минути, и 19% - след повече от час.

Учените подчертават върху обстоятелството, че във връзка с равнищата на NNAL запалването на цигара по-рано измества други фактори като възрастта на пушача, пола му и по кое време е почнал да пуши.

" Смятаме, че хората, които пушат незабавно щом се разсънят, вдишват дима по-дълбоко и изцяло, което може да изясни по-високите равнища на NNAL в кръвта, а затова и по-големия риск от развиването на рак ", показва още Бранстетър.

Времето преди първата цигара може да се окаже значим фактор при определянето на най-рисковите групи пушачи и може да помогне за създаването на нови способи за битка с нездравословния табиет.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР