Колкото по-бързо изсъхва земята в Донбас, толкова повече се говори

...
Колкото по-бързо изсъхва земята в Донбас, толкова повече се говори
Коментари Харесай

Един изстрел стига. В Германия посочиха основната слабост на “Леопардите”

Колкото по-бързо изсъхва земята в Донбас, толкоз повече се приказва за обещаното от Киев контранастъпление. Западните анализатори чакат немските “Леопарди ” да поемат предна линия. Перспективите пред тези машини обаче не са по никакъв начин розови.

Главен зложелател

Статия на Бьорн Щрицел, боен колумнист във вестник " Билд ", нашумя в Германия. Авторът счита съветските противотанкови ракетни системи за най-опасни за немската тежка бронирана техника. Според него актуалните модели са проектирани особено да се оправят с танковете на страните от НАТО.

„ Пробивната дарба на управляемите ракети с сдвоен кумулативен заряд от време на време надвишава един метър бронирана стомана “, написа анализаторът.

Има поради ПТУР “Корнет ”. Тези комплекси са конфигурирани на бойни транспортни средства на пехотата, бронирани транспортни средства, а също по този начин се оферират в портативна версия. " Корнетите " съумяха да се откроят в Близкия изток, където се оказаха дейно средство против да вземем за пример американския " Ейбрамс ".

Боеприпасиге 9M133M-2 със сдвоено-кумулативна бойна глава имат бронепробивност до 1100-1300 милиметра зад динамична отбрана. Това е повече от задоволително за който и да е танк от западната школа.

Има и по-стари " Конкурс ", " Метис " и " Фагот ". Ако се употребяват вярно, те могат да поразят " Леопардите " в профил.

Основният зложелател на танка на актуалното полесражение обаче не е сходно транспортно средство, не е гранатометът или операторът на ПТУР, а щурмовият хеликоптер.

За разлика от ХИМАРС и M-777, “Леопард ” е оръжие от първа линия. Ако артилерията може да стрелне и да се отдръпна бързо, то такава техника минава в офанзива в челните редици. Без противовъздушен " чадър " танковете ще станат лесна цел за съветските Ка-52, Ми-28 и Ми-35, въоръжени с противотанкови ракети " Щурм ", " Атака " и най-новия ЛМУР.

Минна война

За втората най-важна опасност за немските танкове Бьорн Щрицел счита минните оръжия. Експертът акцентира, че даже не най-модерните ТМ-62, неналичието на които съветската войска не изпитва, могат да бъдат ефикасни против “Леопардите ”. Това е противотанкова мина, която съставлява плоска, заоблена железна кутия. Вътре има осем кг експлозив, а от горната страна взривател. Детонация поражда, когато веригата удари горния похлупак на мината.

Осем кг надали са задоволителни, с цел да унищожат “Леопард ”. Но са изцяло задоволителни, с цел да се повреди корпуса. Страхотната техника за известно време ще стане безусловно безпомощна пред противотанковите оръжия и артилерията. И бързото изтегляне на 56-62-тонен исполин откъм гърба не е елементарно.

Голямото тегло на " Леопардите " може да докара до това, че те да могат да напредват единствено по пътищата. Най-малкият дъжд - и полетата на Донбас се трансформират в непроходимо тресавище. В допълнение, минирано.

Руската войска обаче има по-силен мотив от ТМ-62. През 2020 година противотанковата мина ПТКМ-1Р беше пусната в употреба. След слагане на земята се превключва в военен режим и изчаква жертвата, ръководейки се от шума и вибрациите на земята в радиус до 250 метра. Когато бъде открита цел, тя се накланя леко в вярната посока. Когато машината е в зоната на провалянето, суб-боеприпасът се изстрелва. Излита на височина няколко десетки метра, сканира местността благодарение на радар и термовизионна камера, прицелва се и поразява покрива на купола с кумулативен ударен снаряд.

За първи път тези мини бяха употребявани интензивно в зоната на спора в Украйна. По-специално в региона на Херсон. Например, съгласно локалните управляващи, те са осуетили нахлуване край село Давидов брод. Оцелелите пленници описаха, че бронираните машини са били подложени на удар от неразбираем тип. По-късно стана известно, че вражеската колона се е натъкнала на минното поле от ПТКМ-Р1.

Примамване и заличаване

И най-после, третата опасност за немските Леопарди, съгласно създателя на “Билд ”, са съветските танкове.

Днес се бият машини от разнообразни класове - от остарелите Т-62 и пленените Т-64 до осъвременените Т-72Б3М, Т-80БВМ и Т-90А/М. Експертът акцентира, че последните три превъзхождат “Леопард-1 ” и са равни по равнище на “Леопард-2 ”. Според Щрицел танковете от западен вид имат по-мощни системи за ориентиране, само че са уязвими за съветските муниции.

„ Няма да се сблъскваме с „ Леопардите “, споделя командирът на танков екипаж на едно от подразделенията на Южния боен окръг, „ Мощта на нашите бронебойни оперени подкалибрени снаряди (БОПС) “Манго ” или “Свинец ” може да не е задоволителна. В същото време “Леопард-2 ” стрелят по-далеч от нашите машини - с помощта на по-добрата оптика и устройства за наблюдаване. Те обаче се пробиват елементарно в профил. Версията 2A4 има по-лека странична ризница в сравнение с нашите Т-72. Имайки поради, че те би трябвало да нападат, а ние би трябвало да се пазиме, ние ще действаме от засада ”, споделя той.

Отделно Щрицел загатва съветските противотанкови ракети за пукотевица от танкови оръдия от фамилията 2А46. Според него бронепробиваемостта им е задоволителна. Обхватът на полета на ПТУР надвишава обсега на пукотевица на стандартен снаряд от немското оръдие. Руският танк има способността да създаде първи изстрел.

Най-вероятно слабите места на “Леопардите ” ще се разкрият по време на оповестеното от Киев контранастъпление. Украйна получи 14 “Леопард-2A4 ” от Полша, повече от 100 “Леопард-1А5 ” от Германия, Дания и Холандия, по осем “Леопард-2A4 ” от Канада и Норвегия, шест “Леопард-2A4 ” от Испания, 18 “Леопард-2A6 ” от Германия и три от Португалия. Общо " стоманеният пестник " има повече от 150 машини.

Превод: В. Сергеев

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР