„Колкото и да не звучи това привлекателно за Европейската комисия,

...
„Колкото и да не звучи това привлекателно за Европейската комисия,
Коментари Харесай

Без субсидии и гаранции овцевъдството и козевъдството в Европа и у нас са в риск

„ Колкото и да не звучи това привлекателно за Европейската комисия, секторите овцевъдство и козевъдство имат потребност от поддръжка и от гаранции. “ Това съобщи българският евродепутат Момчил Неков по време на полемика в понеделник вечерта в Комисията по земеделие в Европейския парламент. „ Нелоялните търговски практики като да вземем за пример закъснение на заплащанията и подбиване на цената задушават двата бранша. Без постоянни и навременни заплащания стопаните не могат да правят нужните следващи дейности, с което пък реинвестирането в бранша се прекъсва. Оттам секторът става стопански рисков и неприветлив у нас “ разяснява още Неков.

Проблемът с намирането на работна ръка в бранш овцевъдство и козевъдство е доста изострен и всеобщ в Европа. Средната възраст на хората в сектора е 60 години. Той е и под засилващ се напън от импорт от трети страни като Австралия и Нова Зеландия. Миналата седмица земеделската комисия на Европейския парламент одобри текст, препоръчан от Момчил Неков, Еврокомисията да изключи сензитивните браншове, каквито са овцевъдството и козевъдството, от преговорния пакет. Двете страни от Тихоокеанския район са международни водачи в производството на овче мляко и месо. Опасенията на европейските производители произлизат от обстоятелството, че пред тях има по-високи стандарти за хуманно отношение и запазване на околната среда за разлика от фермерите в Австралия и Нова Зеландия. Поради тази причина секторът счита, че отварянето на Единния европейски пазар за безмитен импорт ще бъде пагубно за така и така сензитивните браншове.

Момчил Неков обърна внимание на опциите за предоставяне на повече видимост на продуктите на двата бранша посредством европейските схеми за качество. „ Те и по-конкретно схемите за географските означения, дават опция за отбрана на артикули като да вземем за пример месо от шуменската медночервена или западно-старопланинската породи овце или зеленото сирене от Черни Вит, което също се прави от мляко на локална порода. Европейското законодателство дава опция за потребление и на термин за качество „ планински артикул “. Чрез него мляко и месо от животни отглеждани в планинските райони могат да получат повече видимост “ разяснява още българският евродепутат. Момчил Неков започва експертна работна група „ планински артикул “ преди няколко седмици в София за създаване на предложение за въвеждане на термин за качество „ планински артикул “ в българското законодателство.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР