Колкото и да е странно, балерините и броненосецът имат доста

...
Колкото и да е странно, балерините и броненосецът имат доста
Коментари Харесай

Броненосецът ходи като балерина

Колкото и да е необичайно, балерините и броненосецът имат много общо съгласно откривателите на тези забавни животинки. Една от особеностите на броненосеца е в това, че до момента в който върви, той се подпира на ноктите на предните си крайници по същия метод, по който балерините застават на върха на пръстите си.

Докато върви по този метод с предните си крайници, броненосецът подпира задните си крайници напълно на земята и в профил наподобява, че животното елементарно може да изгуби равновесие. На процедура това въобще не е по този начин - мощните предни лапи с дълги нокти разрешават на животното да унищожава с лекост мравуняци, с цел да открие обичаното си лакомство - мравки или термити.

Броненосците са известни и с друга специфичност - че при заплаха се свиват на топка, която е изцяло невероятно да бъде разгъната заради твърдите люспи върху тялото на животното. По този метод броненосецът защищава незащитеното си коремче, което е единствената част, с изключение на носа и очите му, която не е покрита с ризница. Топката, в която се трансформира броненосецът, е невероятно да бъде разтворена даже от наедрял див звяр като ягуара, който доста обича да лови тези люспести животинки.

Ако реши, че може да избяга по различен метод, броненосецът изкопава дупка в земята с доста огромна скорост и се скрива в нея. Гигантският броненосец е в положение да разбие асфалт с големите нокти на предните си лапи. Когато копае, броненосецът стопира да диша, с цел да не погълне земя - това необичайно животно може да спре дишането си до 6 минути.

 Броненосецът върви като балерина

Такива качества има всеки броненосец, без значение от външния си тип и размера си. Най-големият представител на този скотски тип доближава до 60 кг тегло и е дълъг 1.5 метра, а най-малкият, прочут като розов броненосец, тежи 100 грама и е дълъг 13 сантиметра. Броненосците се разделят на два типа - трипоясни, с три обръча върху бронята, и деветпоясни - с девет обръча.

Трипоясните броненосци постоянно биват наричани копитни, защото пръстите на задните им крайници са се сраснали изцяло и много наподобяват на копита.

Деветпоясните броненосци са забавни с това, че женските раждат постоянно по четири броя бебета, които постоянно са от един и същи пол. В случай на заплаха бременната женска може да отсрочи раждането досега, в който е изцяло сигурна, че в близост няма никакви закани.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР