Колкото и да е напреднала науката, страховете на бъдещите майки

...
Колкото и да е напреднала науката, страховете на бъдещите майки
Коментари Харесай

Суеверия, в които вярват бъдещи майки

Колкото и да е напреднала науката, страховете на бъдещите майки няма в никакъв случай да изчезнат. И макар, че бременността и раждането са най-естествените неща за женския организъм, всички бременни, най-много тези, които ще раждат за първи път, се притесняват за всичко. Или за съвсем всичко, което следва.

Cтраховете по време на бременността нормално се ускоряват в два съответни интервала:  в първия триместър  тревожност поражда при мисълта за идните промени, а  когато раждането приближи , паниката  - обоснована или не, нараства още веднъж.

Понякога опасенията на младите родители са оправдани, само че има и изцяло неоснователни страхове, които тормозят така наречен " първескини ". Те слушат и следват препоръки на приятелки, познати и баби, вменили им различни суеверия и поличби, разказва parents.ru.

И когато си некомпетентен, наред с естествените за всеки човек страхове - за здравето и живота, за това дали ще се оправиш като родител и какво ще стане в бъдеще, бременните са подвластни на доста ирационални страхове, подбудени от суеверия. Например, че бебето ще се с белег, в случай че си пипнеш лицето, че ще бъде лигаво, в случай че разлееш вода... 

Казват, че някои неща не трябва да се споделят с различен преди раждането - например името, определено за бебето, с цел да го одумват хората. Или пък, че неприятните сънищата би трябвало да се опишат, с цел да се избавим от вероятните последици. Къде е логиката и по какъв начин да си обясняваме суеверията, с цел да не робуваме на тях?

„ Не, нямам доверие, че подковата носи шанс. Но съм чувал, че тя помагау без значение от това дали вярваш в нея, или не “ -  така великият физик и нобелов лауреат Нилс Бор отговорил на въпрос защо си е поставил конска подкова над вратата на дома.

Всички сме склонни да вкарваме малко мистичност в живота си в някаква степен. А бременността е интервал, когато и най-здравомислещите могат да станат мнителни и с ненаситност да одобряват за истина някои суеверия.

- Бременната не трябва да шие, да плете, да бродира, да реже с ножица  – с цел да не зашие или отреже пътя на бебето към благополучен живот и с цел да не се заплете пъпната шнур.

Възникването на това поверие има напълно разумно пояснение – преди епохи в селските домове пространствата били с дребни прозорци, през които не влизала доста светлина. Жените били принудени да се привеждат ниско над ръкоделията си, и от дългото седене в тази неуместна поза кръвообръщението се влошавало и ограничавало притока на О2 и потребни субстанции към плода. Така от време на време се случвали несгоди.

Естествено, че бъдещата майка през днешния ден не трябва да съблюдава подобни ограничения – тя постоянно изпитва нечуван креативен напредък и е способна да измайстори какво ли не с ръцете си – не трябва да пропуска моментите на ентусиазъм, с цел да основава хубост.

- Бременната не трябва да се подстригва  – по никакъв мотив! Защото, в случай че се подстриже, бебето ще се роди прибързано.

Как се изяснява това необичайно, само че публикувано поверие и от кое място е пристигнало?

В старите предания на доста нации косата символизира мощ, воля и сила. Спомнете си библейската легенда за Самсон: той изгубил своята невероятна мощ и мощност, дължащи се на косата му, сплетена на седем плитки, откакто Далила, с цел да узнае тайната му, повикала хора да го подстрижат…

Всяка жена се отнася с изключително внимание към своята коса, подстригва постоянно връхчетата ѝ, с цел да пораства красива и здрава (съгласно различен неписан закон от епохи подрязването на крайчетата на косата е най-полезно при възходяща луна).

Днес лекарите не виждат нито една причина, заради която бъдещата майка би трябвало да се откаже от подстригването.

Боядисването на косата обаче е друга работа – този развой е обвързван с химическо влияние на кожата на главата, тъй че рекомендацията на експерти е по време на бременност да се употребяват щадящи артикули за боядисване, които не съдържат амоняк.

Не се предлага и съществена смяна на цвета, може косата да се освежи, като се оцветят кичури – по този начин боята не попада върху кожата.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР