Колкото и безобиден“ да изглежда омикрон, той е в състояние

...
Колкото и безобиден“ да изглежда омикрон, той е в състояние
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Да не изпускаме от поглед еволюцията на SARS-CoV-2

„ Колкото и „ безопасен “ да наподобява омикрон, той е в положение да провокира тежко и даже животозастрашаващо заболяване при уязвимите групи хора. В брифинг в края на август СЗО предизвести, че имунизационният обсег измежду най-рисковите хора остава прекомерно невисок, изключително в страните с ниски приходи. Дори в страните с високи приходи 30% от здравните служащи и 20% от възрастните хора са неимунизирани “. Това съобщи в изявление за Zdrave.net вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

Тя бе безапелационна, че да живеем с COVID-19 не значи да се преструваме, че пандемията е завършила.

„ Не бива да изпускаме от взор еволюцията на SARS-CoV-2 и възможната поява на нови разновидности. Логичните упования са те да бягат по-добре от имунния отговор, построен с ваксини и при среща с предходните разновидности. И тук огромният въпрос е каква би била тежестта на клиничната им картина. Да не забравяме, че принос към развиването на вируса има освен циркулирането му измежду хората, само че и в животинското царство, а следенето там е предизвикателство “, изясни проф. Александрова.

Тя разяснява и терзанията, свързани с появяването на полиомиелит в Съединени американски щати и Англия. По думите й случилото се в Англия и Съединени американски щати е едно увещание и предизвестие, че пандемията от COVID-19 е попречила на рутинните имунизации освен против полиомиелит, само че и против други предотвратими с ваксини рискови болести в целия свят и не трябва да допуснем те да се завърнат.

Какви промени ще донесе световното стопляне в общата картина на разпространяване на инфекциите? Има ли учредения за паника поради маймунската шарка? Застрашена ли е Европа от екзотични инфекции като Зика, Денга, Чикунгуня?

Отговор на тези и други въпроси четете в изявлението с проф. Александрова на следващия ден.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР