Колко знамена на държави по света разпознавате? На Земята има

...
Колко знамена на държави по света разпознавате? На Земята има
Коментари Харесай

Вижте кой е единственият цвят, който не присъства на нито едно знаме

Колко флагове на страни по света разпознавате? На Земята има 197 суверенни страни и, несъмнено, всяка от тях има собствен неповторим байрак.
Любопитна детайлност е, че съществува цвят, който не участва на нито едно знаме и това е лилаво.
Причината за тази цветова дискриминация е произаична, само че и забавна. Просто доникъде на XIX в. лилавата багра за тъкани е била на практика недостъпна. Тя е съществувала единствено във формата пурпурно – пигмент, който е добиван от морски миди.
Процесът на извличане е бил толкоз безценен, че един кг пигмент е претендирал обработването на 10 000 миди. Така видяно, не е чудно, че лилавите облекла са били знак на лукс. Те са били прерогатив на богатите, а цветът даже е бил разгласен за „ кралски “.
Ситуацията се трансформира през средата на XIX в. Тогава химикът Уилям Пъркин, а по-късно и сътрудника му Паул Фридлендер съумяват да получат скъпоценния оцветител по синтетичен път. Така милиони миди биват избавени.
Масовото произвеждане на лилава багра за тъкани стартира при започване на XX в. По това време множеството модерни страни към този момент са определили символиката на своите държавни знамена и лилавото остава настрана от целия развой.
Все отново би трябвало да се означи, че на знамето на Доминика е изрисуван амазонски папагал, който има малко лилаво на гърдите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР